SUMNJA SE Oko 400 osoba FUP nezakonito prisluškivao, pronađena jedna naredba i to suda iz Livna

FUP
Ilustracija

Sumnja se da su pojedinci u Federalnoj upravi policije u razdoblju od 2016. godine, pa do 2021. godine nezakonito prisluškivali najmanje oko 400 građana ili dužnosnika i to zloupotrebom uređaja IMSI Catcher, saznaje Raport.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, ovaj broj proizašao je iz dosadašnjih provjera navoda iz krivične prijave koju je protiv NN osoba nedavno podnio direktor FUP-a Vahidin Munjić. Mediji su ranije pisali da je ta prijava podnijeta, a Raport saznaje da je ona prvo bila upućena Tužiteljstvu BiH koje se u ovom slučaju proglasilo nenadležnim, te je prijava upućena Tužiteljstvu Kantona Sarajevo.

Inače, prijava je podnesena kada se u FUP-u, odnosno Federalnom ministarstvu unutarnjih poslova došlo do saznanja da je uređaj IMSI Catcher korišten proteklih godina za posebne istražne radnje, ali da o tome ne postoje zakonom propisane naredbe sudaca za prethodni postupak i to na obrazložen prijedlog tužitelja.

Prema tvrdnjama izvora Raporta, iako je već utvrđeno da je uređaj često korišten, pronađena je samo jedna naredba i to suda iz Livna za provođenje posebnih istražnih radnji uređajem IMSI Catcher.

Uređaj IMSI Catcher Federalna uprava policije kako saznajemo nabavila je još 2016. godine i plaćen je oko milijun i po maraka. Ovaj uređaj nije namijenjen samo za prisluškivanje, naravno uz prethodne provedene zakonske obveze, kao što je naredba nadležnog suda i suca, nego je veoma koristan i za utvrđivanje baznih stanica i lociranje mobilnih telefona u različitim situacijama i okolnostima u kojima postupa FUP, ali je kako tvrde naši izvori, upravo zbog pokušaja prikrivanja nelegalnog prisluškivanja neko pokušao da ovaj uređaj „ostane u ćošku“ i da se dolaskom novih čelnika FUP-a i FMUP-a prošle godine pokuša minimizirati obim njegove dotadašnje upotrebe.

Uređaj je bio i na vještačenju u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) čiji nalaz će sigurno biti od koristi Tužiteljstvu KS kojem je podnesena krivična prijava za zloupotrebe.

Kako saznaje Raport ova prijava izazvala je nemir među pojedincima u FUP-u, pa su neki da preduhitre pozive iz Tužiteljstva KS, navodno sami već davali izjave o tome kako je IMSI Catcher navodno korišten tek u testne svrhe i da im za to „nije trebalo odobrenje“.

Međutim, izvori Raporta tvrde da je i u slučaju da je bilo testnog korištenja ovog uređaja ili bolje rečeno „testnog prisluškivanja“ pojedinaca bilo neophodno osigurati sudske naredbe.