SUĐENJE MUSTAFI VRAPCU Lažno se predstavljao i od svjedoka Ante tražio mito od 20.000 KM

Mustafa Vrabac

Svjedoci Tužiteljstva Bosne i Hercegovine ispričali su kako su sudjelovali u akciji uhićenja optuženog Mustafe Vrapca, nekadašnjeg zaposlenika Državnog tužiteljstva koji se tereti za krivotvorenje službene isprave i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrabac se, podsjećamo predstavljao kao inspektor Dejan i tražio mito od svjedoka.

Admir Nezirević, koji je zaposlen u Ministarstvu unutarnjih poslova Županije Sarajevo (MUP ŽS) na poziciji istražitelja, kazao je da su dobili naredbu da izvrše tri posebne istražne radnje – simulirani otkup, tehnički nadzor i praćenje osobe, te tehnički nadzor telekomunikacije, piše Detektor.

U akciji sudjelovao svjedok 'Ante'

Ispričao je da su tehničku pomoć u realizaciji zadatka dobili od Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), odakle su dobili novac u iznosu od 20.000 konvertibilnih maraka, u bijeloj kuverti, koji je predan svjedoku, za koga misli da se zvao Ante. Rekao je da su od kolega iz MUP-a RS-a dobili i predmet za praćenje svjedoka, te da su tehnički pratili simulirani otkup.

Nezirević je posvjedočio da su naredbu dobili oko tri ili četiri sata 9. siječnja 2023, kada se sve i realiziralo. Izjavio je da su uočili svjedoka u hotelu kada je optuženom Vrapcu predao bijelu kuvertu.

“Mi smo ga presreli i izvršili pretresanje, bez naredbi i svjedoka”, kazao je istražitelj te dodao da su tom prilikom, osim bijele kuverte, kod optuženog pronašli i značku Tužiteljstva, dva telefona i još neke sitnice.

Svjedok je rekao da se, osim ovih radnji, nije realizirala treća, koja je trebala biti urađena uz suradnju sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom Bosne i Hercegovine (OS BiH), jer je optuženi uhićen.

Krivotvorio legitimaciju

Kazao je da su izvršeni i pretresi u Tužiteljstvu, kao i izuzimanje videomaterijala u ovoj instituciji i hotelu.

“Koliko se mogu sjetiti, prvi ili drugi kat, prostorije, dva ormara metalna u kojima su značke”, rekao je svjedok i objasnio da im je bio zadatak da utvrde broj službenih znački i evidencije o zaduženju znački, te da je zamijetio dokument o preuzimanju i povratu značke s različitim imenima.

Na pitanje tužiteljice Bojane Jolović da li je tada vršeno pretresanje telefona, svjedok je odgovorio da vjerojatno jeste, ali da on to nije konkretno radio.

Vrabac je optužen da je, obavljajući poslove referenta, rukovodioca Odsjeka za opće poslove, krivotvorio službenu legitimaciju Tužiteljstva BiH u srpnju 2022. godine. Na teret mu je stavljeno i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem zbog traženja i primanja novca kako bi posredovao u Tužiteljstvu.

Pretres kuće i prezime Bradara

Almir Halimić, također svjedok zaposlen u MUP-u KS-a, ispričao je da je zajedno s kolegom Nezirevićem poduzeo posebne istražne radnje i da su u realizaciji slučaja “Vrabac” imali podršku MUP-a RS-a te asistenciju OS-e. Kazao je da ih je Tužiteljstvo prije dobivanja naredbe upoznalo s detaljima akcije.

Svjedok je rekao da su sačinili službenu zabilješku, uradili uviđaj u Tužiteljstvu BiH, konstatirali broj značke i revers značke koja je pronađena kod Vrapca, dodavši da je nakon toga sačinio izvješće.

Ponovio je da su pretresli optuženog bez naredbe i svjedoka, te ga uhitili.

“Osim toga, izvršili smo pretres kuće Vrapca Mustafe, oduzete su tada uplatnice koje se spominju u slučaju na ime Bradara”, kazao je svjedok i dodao da je izvršeno pretresanje računala u portirnici i prijemnom uredu u Tužiteljstvu.

Nastavak suđenja je 24. svibnja.