SUD BiH Pokrenut postupak prinudne naplate protiv Fikreta Hodžića

Fikret Hodžić - Afera respiratori
Hercegovina.info

Sud BiH službeno je pokrenuo izvršni postupak prinudne naplate sredstava od  Fikreta Hodžića, koji je pravomoćno osuđen u aferi “Respiratori” na pet godina zatvora i koji se nalazi na izdržavanju kazne u Vojkovićima, saznaje portal Avaza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novčana kazna 

Prema presudi, pravna osoba “Srebrena malina” proglašena je odgovornom jer je raspolagala protupravno stečenom imovinom te joj je izrečena novčana kazna od 200.000 KM. 

Novčana kazna, kako je navedeno tada, morala se platiti u roku od 60 dana od dana pravomoćnosti presude. Prema presudi, a što je službeno danas rečeno iz Suda BiH, od osuđenog  Hodžića i pravne osobe „F.H. Srebrena Malina“ d.o.o. Sućeska, Srebrenica imala se i oduzeti imovinska korist u iznosu od 694.747,78 KM.

Međutim, Hodžić to nikada nije uplatio ni nakon opomene Suda BiH. On je osuđen službeno 26. siječnja ove godine.

"Presudom Suda BiH broj: S1 2 K 039029 21 K od 5.4.2023. godine, koja je postala pravosnažna dana 26.1.2024. godine, osuđenoj pravnoj osobi „F.H. Srebrena Malina“ d.o.o. Sućeska, Srebrenica, izrečena je novčana kazna u iznosu od 200.000,00 KM, te se od osuđenog Fikreta Hodžića i pravnd osobe „F.H. Srebrena Malina“ d.o.o. Sućeska, Srebrenica imala oduzeti imovinska korist u iznosu od 694.747,78 KM.

Upravno odjeljenje 

 "S obzirom da u rokovima predviđenim Presudom osuđeni Fikret Hodžić i pravna osoba „F.H. Srebrena Malina“ d.o.o. Sućeska, Srebrenica nisu uplatili novčane iznose, pokrenut je izvršni postupak prinudne naplate sredstava od naprijed navedenih osuđenih pred Upravnim odjeljenjem Suda BiH", rečeno je iz Suda BiH.

Podsjećamo, svi računi „Srebrene maline” u nekoliko banaka su blokirani.