STRUČNJAK ZA USTAVNO PRAVO 'Uvijek je politika birala ustavne suce, nije mi jasna galama oko izbora Vukoje'

Nurko Pobrića, Palavrić, Trnka
Avaz

Beskonačne diskusije o izboru Marina Vukoje za suca Ustavnog suda BiH, barem nakratko, utišao je pravni ekspert Nurko Pobrić. On je u svojoj reakciji naveo da suci Ustavnog suda BiH ne moraju imati sudačko iskustvo i da se na taj način otvara mogućnost da i drugi pravnici mogu biti kandidirani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispunjava uvjete

On je osporio i argument da Zastupnički dom Parlamenta FBiH nije birao među više kandidata, upitavši što bi se dogodilo da se na natječaj prijavio samo jedan kandidat koji ispunjava uvjete.

"Previše se digla galama, što je meni malo čudno, jer ništa ovdje nije drugačije nego što je bilo prilikom imenovanja ranijih sudaca Ustavnog suda. Svi su oni imenovani od politike, bilo oni iz RS, bilo ovi iz FBiH. Svi do jednoga. Zašto se digla galama zbog ovog kandidata, ne mogu shvatiti, jer nijednu formalnopravnu činjenicu nisam našao", kaže profesor Pobrić za Avaz.

Diskutabilnim smatra samo jedan od prigovora oporbe, da Predstavnički dom nije imao mogućnost da bira, pa će sačekati tumačenje, ako ono bude zatraženo, da li je glasanjem za i protiv jednog kandidata ispunjena ustavna odredba koja se odnosi na izbor suca.

Pet članova

"Do sada su se zaista predlagala dva kandidata. Jedan, koji je unaprijed dogovoren da će biti izabran, i drugi - onako. Bio sam u komisijama, u ime Udruženja sudaca FBiH, kad su izabrani suci Mirsad Ćeman i Seada Palavrić. U komisiji od pet članova su dvoje sudaca i troje parlamentaraca, pa nema nekog propisanog načina bodovanja, već se obavi neki razgovor. Imali smo slučaj da s doktorom pravnih znanosti razgovor obavlja neki poljoprivredni tehničar. Kod izbora Seade Palavrić, među kandidatima je bio i profesor Kasim Trnka i mi smo preglasani jer se inzistiralo da ona bude prvorangirani kandidat. Da se ne bi znalo tko je za koga glasao, Predstavnički dom tada se izjasnio tajnim glasanjem. Palavrić je pobijedila profesora Trnku", pojašnjava Pobrić.

Mnogi ne znaju sudački posao

Sama činjenica da je netko dobio podršku određene partije, dodaje, nikome ne daje za pravo da u pitanje dovodi kredibilitet suca, jer to ovisi od pojedinca, koji mora raditi u skladu s Ustavom i zakonima BiH.

"Ni činjenica da netko treba imati pravosudno iskustvo nije propisana Ustavom. Ustavni sud je drugačiji od redovnih sudova. Može netko imati veće pravno znanje potrebno za Ustavni sud, a da nikad nije bio sudac, od nekog suca koji je radio 20 godina na jednom referatu i ima vrlo uska znanja. To mogu pričati samo onima koji ne znaju šta je sudački posao jednog i drugog suda", ističe Pobrić.