STOLAC STANDARDNO ZANIMLJIV Velika izlaznost obilježila prvi dio dana, na jednoj lokaciji promijenjen skener

Crnići Čapljina lokalni izbori
hercegovina.info

Izborni dan u Stocu je uvijek zanimljiv i uvelike se razlikuje od ostalih gradova/općina u okruženju. Dok se sve ostale sredine bore s malom ili znatno manjom izlaznošću, u Stocu je do 11 sati glasalo 21,87 posto građana, odnosno preciznije 2.213 osoba, potvrdili su za hercegovina.info iz stolačkog Gradskog izbornog povjerenstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sami proces zasad prolazi bez problema, a već ranije je iskomunicirano kako su skeneri pravili veliku gužvu na biračkom mjestu u Crnićima.

Crnići Čapljina lokalni izbori

"Pilot projekt usporava proces glasanja i imamo velike gužve kojima ste i sami svjedoci. Prema popisu, Crnići imaju 750 birača. Trenutno po biraču je potrebno preko šest minuta za cijeli proces glasanja," kazao nam je Jure Proleta, predsjednik biračkog odbora.

Iz GIP-a nam je također potvrđeno kako je jedna žena izgubila svijest upravo na biračkom mjestu u Crnićima.

Prema prvim informacijama skeneri funkcioniraju uredno, osim sporosti na jednom mjestu su ga morali promijeniti zbog tehničkog kvara.

Još ranije su najavljivanje sporosti s novim testnim skenerima koji bi trebali omogućiti poštene/ije izbore. Postavljeni su na devet biračkih mjesta, testirani su 28. i 29. rujna, a rezultati su pokazali da je za obradu jednog glasačkog listića potrebno 30 sekundi. Kada se tome doda vrijeme potrebno za identifikaciju, preuzimanje glasačkih listića i druge radnje, procijenjeno je da jedan birač može završiti proces glasanja za minimalno 120 sekundi.

Trebinje lokalni izbori glasovanje

To znači da bi, pod idealnim uvjetima, u jednom satu moglo glasati maksimalno 30 birača, a tijekom 12 sati glasalo bi ukupno 360 birača, što bi moglo ugroziti izborni proces na mjestima s većim brojem birača.

Nadamo se da će ostati ovako i da će Stolac biti svijetli primjer građanske uključenosti te da ga se neće pamtiti po izgredima.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.