Što će biti s koncesijom britanske tvrtke Adriatic metals iz Vareša nakon jučerašnje odluke Ustavnog suda BiH

Adriatic metals vareš

Ustavni sud Bosne i Hercegovine jučer je donio dvije važne odluke kojima je Vladi FBiH i Vladi RS jasno osporeno pravo raspolaganja državnom imovinom koja je pod zabranom raspolaganja i koja je u isključivoj nadležnosti institucija BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvom slučaju Ustavni sud je Odluku o promjeni namjene šumskog zemljišta i privremenom korištenju šumskog zemljišta u druge namjene Vlade Federacije Bosne i Hercegovine donesene krajem prošle godine proglasio neustavnom i stavio je van snage, piše Raport.

Istovremeno Ustavni sud je Vladi FBiH i Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva naložio da poduzmu odgovarajuće korake kojima će poništiti sve odluke i aktivnosti koje su utemeljene na osporenoj odluci.

Poništiti dozvolu datu firmi Adriatic Metals BH

Podsjećamo, Vlada FBiH je donijela odluku s kojom je omogućila da se državno šumsko zemljište može privremeno koristiti između ostalog i u svrhu eksploatacije mineralnih sirovina i drugih prirodnih bogatstava, kao i za korištenje obnovljivih izvora energije, zatim obavljanja sportsko-turističke djelatnosti, za postavljanje/izgradnju GSM baznih stanica, vodovoda, oborinskih, otpadnih, gasnih, toplovodnih, elektro i telekomunikacijskih vodova i to za vrijeme trajanja koncesijskog ugovora.

Jasno je da je s ovom odlukom otvorena mogućnost za pravu ofanzivu „potencijalnih investitora“ na državno zemljište i da Ustavni sud BiH nije osporio ovu odluku Vlade FBiH, vjerojatno bismo uskoro na državnim parcelama imali „investitore“ koji bi po povoljnim naknadama razvijali svoje raznorazne biznise.

Što je najgore u čitavoj ovoj priči, Vlada FBiH iako je u prvobitnom tekstu ove odluke bila navela da će tražiti suglasnost Pravobraniteljstva BiH pri izdavanju rješenja o dozvolama za korištenje šumskog zemljišta, naknadno je tu odluku izmijenila i iz Odluke izbrisala ovu odredbu o suglasnosti Pravobraniteljstva BiH.

Za sada je poznato da je na osnovu ove osporene odluke Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva krajem prošle godine izdalo rješenje firmi Adriatic Metals BiH kojim joj je odobreno privremeno korištenje šumskog zemljišta, na području Vareša, površine 72.415 kvadratnih metara, u svrhu eksploatacije mineralnih sirovina olova, cinka, barita i pratećih plemenitih metala.

Shodno odluci Ustavnog suda BiH, sada ovo rješenje mora biti poništeno, međutim postavlja se pitanje kolika je šteta na tom dijelu eksploatirane državne imovine već nanesena i tko će je i kome nadoknaditi.

Šta radi Pravobraniteljstvo BiH?

Kao zaštitnik državne imovine sada bi na scenu trebalo stupiti Pravobraniteljstvo BiH, koje je sigurno moglo iskoristiti svoje ovlasti po službenoj dužnosti i uključiti se u zaštitu državne imovine i prije intervencije Kemala Ademovića, kao apelanta u ovom slučaju i odluke Ustavnog suda BiH.

Ono što je najporaznije u ovoj priči jeste to da je Vlada FBiH, a pokazuje to odluka Ustavnog suda BiH zarad „sitnog šićara“, prekršila Ustav BiH i upustila se u opasne igre oko državne imovine.

A, firma Adriatic Metals rješenjem resornog federalnog ministarstva tek je obvezana da za sječu šume u Varešu uplati oko 93.000 KM u proračun FBiH, a oko 139.000 KM u proračun Zeničko-dobojske županije.

Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće i brzo se očekuje od Vlade FBiH i resornog ministarstva da ih ispoštuju i provedu, jer u protivnom njihovo ponašanje će biti istovjetno onom režimu u entitetu RS, koji spori i državu BiH kao titulara državne imovine, a i odluke Ustavnog suda BiH.

Ostatak teksta čitajte na portalu Raport.