STIŽU PADALINE U jednom dijelu BiH bit će izraženije, no temperature visoke za ovo doba godine

kiša u Mostaru
Ilustracija/Hercegovina.info

Početak rujna nastavlja u sličnom tonu kao i kolovoz s natprosječnom temperaturom zraka i prevladavajućim vedrim nebom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Atmosfera će ipak biti nestabilnija, tako da se tijekom tjedna očekuju popodnevni pljuskovi nerijetko praćeni i grmljavinom. Izraženije padaline u prvom dijelu tjedna moguće su u zapadnim i sjeverozapadnim, a pred kraj tjedna u južnim područjima Bosne i Hercegovine. Iako će temperature tijekom dana i dalje biti visoke za ovo doba godine, u jutarnjim satima neće izostati svježine, posebno u središnjim područjima zemlje, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Minimalne temperature zraka varirat će između 13 °C i 19 °C u Bosni, na jugu Hercegovine do 24 °C. Najviše dnevne temperature uglavnom između 29 °C do 35 °C. Pred kraj tjedna maksimalne očekivane temperature do 33 °C.

U razdoblju od 9. rujna do 16. rujna prevladavat će pretežno sunčano i stabilno vrijeme.

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike će biti pod utjecajem stabilne atmosfere. U najtoplijem dijelu dana, osjetljive skupine ljudi bi se mogle žaliti na umor i manjak energije. Savjetujemo izbjegavanje suvišnih napora, posebno kroničnim bolesnicima s respiratornim i kardiovaskularnim bolestima. Uz laganu prehranu, dovoljno tekućine i zaštitu kože i očiju od štetnog UV zračenja, tegobe će se lakše podnositi.

Prognoza za naredna četiri dana

U utorak 3. 9. 2024. u Bosni i Hercegovini će prevladavati sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U drugoj polovini dana lokalno uz jači razvoj oblačnosti su mogući pljuskovi i slaba grmljavina. Vjetar slab do umjerene jačine, u Bosni sjevernog i sjeveroistočnog smjera, a u Hercegovini južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 13 i 19 °C, na jugu zemlje do 25 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 30 i 36 °C.

U srijedu 4. 9. 2024. u Bosni i Hercegovini će prevladavati sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U drugoj polovini dana lokalno uz jači razvoj oblačnosti su mogući pljuskovi i slaba grmljavina. Vjetar slab do umjerene jačine, u Bosni istočnog i sjeveroistočnog smjera, a u Hercegovini južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 13 i 18 °C, na jugu zemlje do 24 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 30 i 35 °C.

U četvrtak 5. 9. 2024. u Bosni i Hercegovini će prevladavati sunčano uz umjerenu oblačnost. U drugoj polovini dana lokalno uz jači razvoj oblačnosti su mogući pljuskovi i grmljavina. Vjetar slab do umjerene jačine, u Bosni istočnog i sjeveroistočnog smjera, a u Hercegovini južnog i jugoistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 13 i 18 °C, na jugu zemlje do 24 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 29 i 34 °C.

U petak 6. 9. 2024. u Bosni i Hercegovini će prevladavati sunčano uz umjerenu oblačnost. U drugoj polovini dana lokalno su mogući pljuskovi i grmljavina. Vjetar slab južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 13 i 17 °C, na jugu zemlje do 23 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 27 i 32 °C.