STIŽE LI NAM 'AMBER ALERT' Federacija razmatra preuzimanje američkog sustava za rano upozoravanje na otmice djece

nestala djeca,amber alert,ramo isak
Ilustracija

Federalni ministar unutarnjih poslova Ramo Isak održao je sastanak sa menadžericom Centra za sigurni internet u Bosni i Hercegovini Amelom Efendić sa kojom je razgovarao o daljnjim aktivnostima na sprečavanju zloupotrebe djece i mladih u digitalnom okruženju, vršnjačkom nasilju, govoru mržnje te edukaciji djece i mladih u oblasti nasilja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

FUP i Centar za sigurni internet razgovarali o implementaciji amber alerta za BiH

Ministar Isak je prepoznao važnost Centra za sigurni internet u BiH – EMMAUS koji je zajedno sa Ambasadom SAD-a dao izuzetan doprinos obukama policijskih službenika Federalne uprave policije.

Planirano je da predstavnici Centra za sigurni internet u Bosni i Hercegovini zajedno sa policijskim službenicima Federalne uprave policije educiraju djecu i mlade o opasnostima sa kojima se susreću u stvarnom i digitalnom okruženju.

Između ostalog, na sastanku je razgovarano i o mogućnosti uspostave Amber Alert sustava u Federaciji BiH.

Federalnim ministar Ramo Isak je od početka stupanja na funkciju prepoznao važnost uspostave ovog sustava te u skladu sa svojim nadležnostima kontinuirano vrši koordinaciju sa direktorom Federalne uprave policije u vezi mogućnosti uspostave navedenog sustava.

Preuzeti američki sustav traženja nestale djece

Na sastanku je konstatirano kako će Federacija BiH ići u pravcu uvođenja klasičnog modela Amber Alert sustava odnosno američkog sustava koji se pokazao kao najuspješniji.

Zaključeno je kako će Federalno ministarstvo unutarnjih poslova i Federalna uprava policije intenzivirati suradnju sa Centrom za sigurni internet vezano za uspostavu Amber Alert sistema koji je već uspostavljen u više od 28 zemalja, priopćeno je iz FMUP.

Što je amber alert?

Amber Alert sustav je sustav javnog upozoravanja koji se koristi za brzo širenje informacija o nestanku djece. Ime "Amber Alert" potječe od slučaja Amber Hagerman, djevojčice koja je oteta i ubijena 1996. godine u Teksasu, Sjedinjene Američke Države.

Ovaj sustav koristi se za hitno obavještavanje javnosti o nestanku djeteta kako bi se povećale šanse za njegov pronalazak. Kada je potvrđeno da je dijete nestalo i da je njegov život u opasnosti, nadležne policijske agencije izdaju Amber Alert. Zatim se obavještava široki krug ljudi i medija, uključujući televiziju, radio, internetske stranice, elektroničke prometne znakove i mobilne uređaje.

Amber Alert obavijesti često sadrže opis nestalog djeteta, kao i bilo kakve dostupne informacije o mogućim osumnjičenima ili vozilima koja su uključena u nestanak. Ova brza i široka distribucija informacija omogućuje građanima da budu svjesni situacije i da, ako primijete nešto sumnjivo, mogu pružiti važne informacije policiji kako bi pomogli u pronalasku djeteta.

Amber Alert sustav je implementiran u mnogim zemljama diljem svijeta, uz manje varijacije u nazivu i postupku obavještavanja. Osnovni cilj je isti - pružiti brzu i učinkovitu komunikaciju kako bi se povećale šanse za pronalazak nestale djece i njihovo sigurno povratak kući.