STIGLA REAKCIJA Ministarstvo sigurnosti demantira tvrdnje o obuci moldavskih državljana u BiH

Ministarstvo sigurnosti BiH
Ministarstvo sigurnosti BiH

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine najoštrije demantira i odbacuje neosnovane medijske navode koji se odnose na navodnu obuku moldavskih državljana u BiH. Radi se o netočnim i ničim potkrijepljenim tvrdnjama koje nemaju apsolutno nikakve veze s Bosnom i Hercegovinom, priopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvu sigurnosti BiH nisu stigli nikakvi službeni upiti od strane moldavskih vlasti, niti su dostavljeni bilo kakvi dokazi koji bi potvrdili navedene tvrdnje. Spominjanje Bosne i Hercegovine u ovom kontekstu očigledno je pokušaj manipulacije u jeku uzavrele političke kampanje u Moldaviji, koja 20. listopada bira predsjednika Republike, navodi se u priopćenju.

Posebno ističemo da se Bosna i Hercegovina namjerno stavlja u ovaj kontekst jer je država koja nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji. Zbog toga je pogodna određenim centrima za plasiranje ovakvih konstrukcija na njen račun. Stav Ministarstva sigurnosti i sigurnosnih agencija Bosne i Hercegovine je jasan – mi imamo neutralnu politiku i apeliramo da se u Ukrajini što prije dođe do mira i kraja rata koji predugo traje. Također, Ministarstvo sigurnosti ne bi toleriralo i neće tolerirati pojave bilo kakvih kampova za obuku, ma za čije interese radili, navodi Ministarstvo sigurnosti BiH u priopćenju.

Sama činjenica da su ovakvi medijski navodi posljedica političkih interesa i kampanje, a ne postojanja bilo kakvih kredibilnih informacija o umiješanosti Bosne i Hercegovine u rušenje stabilnosti Moldavije, potvrđuje da je riječ o pokušaju destabilizacije međunarodnih odnosa, ističu u priopćenju.

Ministarstvo poziva sve medije i nadležne organe na odgovorno izvještavanje i verifikaciju informacija prije objave, kako bi se izbjeglo širenje dezinformacija koje mogu imati negativne posljedice po međunarodne odnose Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, zaključuje Ministarstvo sigurnosti BiH.