STATISTIKE NE LAŽU Mostarsko sveučilište u padu, Logos u porastu

SUM vs LOGOS

Prema Federalnom zavodu za statistiku, prošle akademske godine na sveučilištima u ovom entitetu bilo je upisano 51.940 studenata, što je pad od 6,1 posto ili 3.264 studenta manje u odnosu na prethodnu godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mostar se može pohvaliti s dvije javne visokoobrazovne institucije – Sveučilištem u Mostaru, koje je jedino sveučilište na hrvatskom jeziku u Bosni i Hercegovini, te Univerzitetom Džemala Bijedića.

Iako je opće poznato da Sveučilište u Mostaru bilježi pad broja studenata iz godine u godinu, Univerzitet Džemala Bijedića zadnjih godina je u blagom porastu.

Federalni zavod za statistiku: Statistika visokog obrazovanja

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, akademske 2023./2024. godine, Sveučilište u Mostaru zabilježilo je najmanji broj upisanih studenata ikad – samo 6.867 studenata. Nasuprot tome, Univerzitet Džemala Bijedića, s 2.808 upisanih studenata bilježi rast posljednjih pet godina.

Samo privatno

No zadnjih godina, sudeći prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, zanimljiv je i porast broja studenata na privatnim sveučilištima u Mostaru.

Visoka škola - Logos Centar Mostar tako je prošle akademske godine zabilježila najveći broj upisanih studenata u posljednjih pet godina. Također, rast bilježi i nekadašnji Univerzitet modernih umjetnosti – CKM, sada poznat kao Victoria International University Mostar. Čak ni afera oko kupovine diploma nije spriječila ovaj univerzitet da prošle godine zabilježi najbolji upis studenata u zadnjih pet godina.

Federalni zavod za statistiku: Statistika visokog obrazovanja

Niz izazova za SUM

Sveučilište u Mostaru, osim što se suočava s ozbiljnim padom broja upisanih studenata, suočava se s nizom drugih izazova.

Neki djelatnici ovog sveučilišta godinama se susreću s diskriminacijom, koja se očituje u neujednačenim osnovicama plaća. Također, plaće sveučilišnih profesora, posebice u usporedbi s drugim javnim sveučilištima u Bosni i Hercegovini, znatno su niže.

Prema tvrdnjama Sindikata Sveučilišta u Mostaru prosječna plaća izvanrednih i redovitih profesora varira između 1500 i 1800 KM, dok asistenti zarađuju ispod 900 KM. Diskriminacija u plaćama dodatno se pogoršala činjenicom da su plaće dekana sredinom ove godine povećane za 20 posto.

Zbog svih oblika diskriminacije, sredinom godine održan je i štrajk upozorenja tijekom kojeg su djelatnici poručili kako su potplaćeni, da nemaju priliku za znanstveno napredovanje te da je neprihvatljivo da financiranje Sveučilišta bude na teret studenata i njihovih roditelja koji plaćaju visoke školarine.

Unatoč ovim problemima, godinama se ne poduzimaju ni konkretne mjere za rješavanje pitanja financiranja. Iako je pravna integracija Sveučilišta provedena 2018. godine, financijska integracija još uvijek nije realizirana, što dodatno otežava funkcioniranje ustanove. Uprava Sveučilišta također je priznala da se radi o "dugoročno neodrživom financijskom modelu."

42 posto više

Neopterećen padom broja studenata i nezadovoljstvom svojih zaposlenika, Senat Sveučilišta u Mostaru i dalje naglašava svoje uspjehe, posebno u vezi s brojem studenata. Na posljednjoj sjednici, pohvalili su se podacima o upisu studenata u prvom roku za akademsku godinu 2024./2025., pri čemu su, prema njihovim tvrdnjama, zabilježili porast od 42 posto.

Pohvalili su se i s dislociranim centrima Sveučilišta u Mostaru koji po njihovim tvrdnjama također bilježe porast upisa. I ne samo to, kontinuirani rast mostarsko sveučilište ima i u broja stranih studenata. Ove godine broj prijava stranih studenata tvrde, povećan je za više od 20 posto.

Podaci Federalnog zavoda za statistiku

Danas je teško pronaći sveučilište u Bosni i Hercegovini koje se može pohvaliti brojem studenata na svojim fakultetima. Prema podacima državnih agencija, broj je u padu gotovo svugdje. Razlika je samo u tome što neki o tom problemu otvoreno govore, dok drugi šute.

Iako neki pokušavaju prikriti točne brojke dvosmislenim izjavama i hvale se uspjesima kroz postotke, službeni podaci ipak pokazuju drugačiju sliku.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.