SPRIJEČENE IZBORNE MALVERZACIJE U MOSTARU Uklonjena 22 imena iz biračkih odbora zbog dokazanih veza s HDZ-om

Središnje izborno povjerenstvo
CIK

Na današnjoj sjednici, Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine potvrdilo je da je do sada odbijeno ukupno 327 kandidata prijavljenih na javne natječaje za imenovanje predsjednika/zamjenika predsjednika biračkih odbora u osnovnim izbornim jedinicama u Bosni i Hercegovini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao što je ranije objavljeno, oko 9.000 kandidata ispunilo je uvjete javnog poziva, te trenutno prolaze obuke kako bi bili spremni za Lokalne izbore 2024. godine, koji će se održati 6. listopada.
Konačna lista potvrđenih kandidata bit će objavljena nakon što se završe sve provjere i utvrdi konačan broj kandidata za predsjednike i zamjenike predsjednika biračkih odbora.

Na zahtjev HRS-a, na današnjoj 60. sjednici SIP-a uklonjena su 22 imena povezana sa strankom HDZ u izbornoj jedinici Mostar.

Podsjećamo kako su to imena osoba koje su netom pred izbore ispisane iz stranke, a taj je manevar prvi razotkrio portal Hercegovina.info

Jedini koji nije podržao ovu odluku bio je član SIP-a, Vlado Rogić.

"Neću podržati ovu odluku jer smatram da je ona koju smo donijeli do petka bila pravilna. Tom odlukom sankcionirano je osam članova, a za preostale je rečeno da je nemoguće utvrditi sa sigurnošću da se radi o istim osobama. Puno je sličnih imena i prezimena koja se razlikuju samo u slovima "ć" i "č". U drugim slučajevima, poput onih sa SDA, podnositelj prigovora barem je dostavio slike. Ovdje, između osam i 22 imena, ne mogu podržati odluku jer nismo dokazali da se radi o osobama s istim JMBG-om kao oni koje trebamo kazniti. To je paušalno, i ne znam zašto smo imali stroži kriterij kažnjavanja. No, očito je zauzet drugačiji pristup i ne mogu se složiti s ovom odlukom", kazao je u raspravi Rogić.

Odgovorila mu je Irena Hadžiabdić: "Prigovore su nam dostavljale nevladine organizacije. Razvili smo partnerski odnos s Koalicijom pod lupom i Transparency Internationalom, koji su razvili čitav lanac monitoringa. Kada iz malih sredina stigne sumnja u rad osoba za koje postoje dokazi da su do raspisivanja izbora bili članovi stranaka ili bliski strankama, smatramo da na funkcijama predsjednika i zamjenika ne smijemo dopustiti da budu imenovane osobe bliske političkim aktivnostima. Zato je naš stav bio rigorozan. Ako su naše tvrdnje neosnovane, te osobe će biti imenovane na drugim izborima. Ovdje se radi o ozbiljnim tvrdnjama, i većina članova kolegija odlučila je da to nećemo dopustiti jer bi time ugrozili integritet izbora."

S njom se složila i članica Vanja Bjelica Prutina: "Ovaj predmet je najmanje sporan. Kada je u pitanju ovaj konkretan slučaj, na službenoj stranici HDZ-a točno su navedene osobe po temeljnim ograncima u izvršnim odborima. Stoga, ovaj slučaj ne spada među one koji izazivaju sumnju, nego je dokazano da su povezani s političkom strankom, te kao takvi po zakonu ne mogu biti imenovani", replicirala je Prutina Rogiću.

Vlado Rogić se nije dao:  "Nije točno da smo došli do pravih imena i prezimena. Imamo po 10-15 osoba s istim imenom i prezimenom u Mostaru. Ako bismo prošli kroz sve segmente, možda bismo među 10 našli jednog, ali je pitanje možemo li nepravedno osuditi jednog na račun trojice ili petorice koje pronađemo", zaključio je ovaj član SIP-a, inače blizak HDZ-u.

Na glasanju za ovu odluku, šest je članova kolegija bilo za, dok je samo Rogić bio protiv.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.