SOLARNE SUŠARE Grad Mostar odabrao tri tvrtke za projekt energetske učinkovitosti

solarne sušare
Akta.ba

Grad Mostar kreće s istraživanjem tržišta o potrebama solarnih sušara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj posao dobila je mostarska tvrtka WEB Studio koja je odabrana kao najpovoljniji ponuđač putem direktnog sporazuma po cijeni od 3.744,00 KM, javlja Akta.ba.

Osim istraživanja tržišta, Grad Mostar je odabrao još jednu tvrtku koja će raditi na pripremi ovog projekta.

"AgroSolar" Tuzla odabrana je za dva posla. Prvi je izrada idejnog rješenja /plana za proces proizvodnje solarnih sušara za osobe s poteškoćama u razvoju (OsPuR) što će koštati 3.750,00 KM, te odabir odabir eksperta za proizvodnju solarnih sušara. Vrijednost dobivenog ugovora je 2.500,00 KM.

Pored njih, tvrtka Finesa d.o.o. odabrana je za posao tehničke podrške za testiranje i puštanje u rad solarnih sušara. Vrijednost ovog ugovora je 4.095 KM.

Dakle, ukupan iznos iznosi oko 10.500 KM što je izdvojeno iz Proračuna Grada Mostar za 2024. godinu, Projekti energetske učinkovitosti (Dobra energija - dio sunca za sve) - Sunce za sve.

Inače, solarne sušare mogu osigurati besplatnu energiju za finalizaciju proizvoda iz bašte ili voćnjaka. Za svoj rad koriste energiju sunca zasnovanu na principu elektromagnetnog zračenja u vidljivom i infracrvenom području. Ovaj tip sušare predstavljaju novi doprinos ka dobivanju jeftinijeg proizvoda s manjim utroškom energije jer se koristi besplatna sunčeva svjetlost i čuva se životna sredina.

Jedan od načina rješavanja problema skupih energenata je uvođenje besplatne sunčeve energije u proces sušenja duhana.