SOLARI NA KROVOVE ZGRADA I U SUSJEDSTVA Utvrđen Pravilnik o zajednicama obnovljive energije u FBIH

solari

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije pripremilo je Pravilnik o zajednicama obnovljive energije te pozvalo zainteresirane da dostave komentare, prijedloge i sugestije na pripremljeni tekst. Izrada desetina pravilnika obveza je federalnih institucija u svrhu primjene seta energetskih zakona usvojenih prošle godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravilnikom o zajednicama obnovljive energije uređuje se osnivanje i način stjecanja statusa te kriteriji koje Zajednice moraju ispuniti kako bi ostvarile prava propisana Zakonom. Također se određuje udio dobiti koji se mora uložiti u projekte korisne za lokalnu zajednicu, međusobni odnosi članova Zajednice, tehnički aspekti Zajednice, način nadgledanja rada Zajednice i druga pitanja od značaja za rad i funkcioniranje Zajednica.

Tko može pristupiti Zajednicama obnovljive energije

Zajednica je pravna osoba koja mora imati najmanje dva člana. Svi članovi Zajednice moraju imati prebivalište ili sjedište na području općine u kojoj se izvodi Projekt korištenja obnovljivog izvora ili u općini koja graniči s teritorijom općine u kojoj se izvodi Projekt korištenja obnovljivog izvora. Svi članovi Zajednice moraju biti na području jednog operatora distributivnog sustava i imati istog opskrbljivača, koji će preuzimati višak proizvedene energije.

Zajednica mora osigurati suglasnost za realizaciju Projekta korištenja obnovljivog izvora, kojom se potvrđuje da postoje tehnički uvjeti za realizaciju planiranog Projekta korištenja obnovljivog izvora, izdanu od strane nadležnog organa ili druge pravne osobe ovlaštene za upravljanje distributivnim sustavom za toplinsku energiju na području Zajednice.

Zajednicama obnovljive energije mogu se pridružiti novi članovi, ukoliko ispunjavaju uvjete koji se odnose na status i kriterije za članstvo.

Osnivačkim aktom Zajednice uređuje se način uplate financijskog doprinosa članova, u skladu s propisima kojima je uređen rad odgovarajuće pravne osobe. Raspodjela energije, dobiti i ostalih koristi unutar Zajednice vrši se na način uređen osnivačkim aktom Zajednice.

Višak energije koju Zajednica proizvede može se ponuditi na tržištu tek nakon zadovoljavanja potreba članova za energijom, a od tako ostvarene neto dobiti, minimalno 20% koristi se za investicije u projekte kojima se unapređuju uvjeti života stanovništva na području Zajednice.

Priključenje Zajednica na distributivnu mrežu

Priključenje Zajednica vrši se preko zajedničkog priključka kompletne Zajednice s pripadajućim obračunskim mjernim mjestom ili preko zasebnih priključaka s pripadajućim obračunskim mjernim mjestima pojedinačnih objekata članova Zajednice, elektrana, uređaja za skladištenje i drugih uređaja za potrebe Zajednice.

Zajednice imaju prioritet pri priključenju na mrežu, u mjeri u kojoj to nije suprotno drugim propisima koji uređuju ovo pitanje. Mjerna mjesta krajnjih kupaca i ostalih objekata koji čine Zajednicu opremaju se pametnim mjernim uređajima.

Operator distributivnog sustava dužan je mjeriti i dostavljati Zajednici podatke o mjerenjima na svim brojilima unutar Zajednice.

Zajednica je dužna jednom godišnje, do 31. ožujka tekuće godine, dostaviti Federalnom ministarstvu izvještaj o radu za proteklu godinu.

Odredbe Pravilnika o zajednicama obnovljive energije neće se primjenjivati na Zajednice koje se formiraju radi realizacije Projekata korištenja obnovljivih izvora energije koji se odnose na toplinsku energiju iz obnovljivih izvora, sve dok se ne donesu relevantni propisi o toplinskoj energiji u skladu sa Zakonom o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u “Službenim novinama Federacije Bosne i Hercegovine“.

Komentare, sugestije i primjedbe na Pravilnik o zajednicama obnovljive energije možete dostaviti u roku od 15 dana od dana objave na službenoj web stranici ministarstva, putem e-maila: [email protected], s naznakom “Komentari na Prijedlog Pravilnika o zajednicama obnovljive energije”.