SOLARI ĆE PRIČEKATI Profesor Takač ne smije koristiti nelegalni priključak i sve mora vratiti u prvobitno stanje

Miljkovići JP Ceste
hercegovina.info

Investitor Enersol d.o.o., čiji je vlasnik, barem službeno prema registru, sveučilišni profesor u Mostaru Franjo Takač, zajedno sa Zrinkom Pavković, koriste nelegalni priključak s magistralne ceste Mostar - Čitluk, u Kobilovači za potrebe pristupnog puta na gradilište solarnih postrojenja iznad Milkovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na temelju dopisa JP Cesta Federacije od 11.10.2024., kojeg potpisuje direktor Ljubo Pravdić, investitoru je naloženo da u roku od 3 dana od dana preuzimanja zahtjeva ukloni nelegalno izgrađeni priključak.

Miljkovići

Miljkovići

Mještani Miljkovića bi, barem nakratko, mogli odahnuti kada je u pitanju ravnanje brda poviše njihovih kuća zbog planirane solarne elektrane. Na nedavno održanom javnom prosvjedu tražili su da se makne teška mehanizacija iz njihovog sela uz evidentirane dokaze da investitor nema pravo na put koji koristi te svakodnevno ugrožava promet zbog spornog priključka s magistralne ceste Mostar - Čitluk.

Potvrdu njihove argumentacije službeno su dali i iz JP Ceste Federacije BiH u dopisu koji je adresiran na investitora Enersol iz Posušja, kao i sve nadležne institucije za ovu problematiku poput Federalne uprave za inspekcijske poslove, Grad Mostar, nadzorni inežnjer JP Ceste i Ceste d. d. iz Mostara.

Sporna čestica 263

"Parcela označena kao k. č. 263 u Miljkovićima graniči s magistralnom cestom i od strane JP Ceste FBiH nije izdano ni jedno odobrenje za izgradnju priključka na magistralnu cestu s predmetne parcele", naveli su iz JP Ceste dodajući da put koristi teška mehanizacija za izgradnju solarne elektrane. 

Također, u njihovom obrazloženju se navodi i da takav nelegalni priključak direktno ugrožava sigurnost prometa na magistralnoj cesti jer se isti nalazi u nepreglednoj horizontalnoj krivini. Uz to, izlaskom vozila na cestu vrši se prljanje kolovoza te iznose zemlja i pijesak na cestu.

Miljkovići

U dopisu ove institucije naglašavaju i da su sve radnje napravljene nelegalno jer nisu dobili nikakvo odobrenje za izvođenje radova na cestovnom pojasu i zemljištu magistralne ceste. 

Vraćanje u prvobitno stanje

"Na osnovu izrečenog, zahtijevamo da odmah izvršite uklanjanje nelegalno izgrađenog priključka, tj. da vratite cestovni pojas u prvobitno stanje, a najkasnije u roku od 3 (tri) dana od dana preuzimanja ovog zahtjeva", naloženo je iz JP Ceste investitoru Enersol kojeg je preuzeo Franjo Takač, profesor na mostarskom Sveučilištu i pročelnik studija novinarstva.

Ovdje treba naglasiti i da su JP Ceste FBiH dopis poslale 11. listopada prije pet dana, a radovi ne da su zaustavljeni nego su u pojedinim danima intenzivirani te se još uvijek izvode na brdu iznad Miljkovića.

Miljkovići

Važno je napomenuti da je i bivši investitor Ivan Pavković Šišović također koristio nelegalni priključak kada je započeo radove na pristupnom putu za gradilište. Unatoč jasnim kršenjima zakona, izvođač radova Mač d.o.o., čiji je vlasnik Dalibor Kukić, zvani Daca, nastavio je radove, uzrokujući daljnje uništavanje zemljišta na brdima iznad Miljkovića.

Budući da investitor nije imao osiguran pristupni put za gradilište solarnih postrojenja koji se sastoji od nekategoriziranog puta (makadama) koji je u nadležnosti Grada Mostara i priključka na magistralnu cestu Mostar – Čitluk koji je u nadležnosti JP Ceste Federacije BiH onda se postavlja ključno pitanje, kako je investitor dobio dozvole od Grada Mostara za gradnju solarnih postrojenja ako nema osiguran pristupni put do istoga.

Mještani navode da će nastaviti pratiti razvoj situacije i poduzimati sve potrebne korake kako bi zaštitili svoj kraj i svoje resurse.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.