SOLAR WIN Kinezi žele koncesiju za solarnu elektranu u Hercegovini

Kinezi žele koncesiju za solarnu elektranu u Hercegovini, solari

Vlada Republike Srpske, par dana prije lokalnih izbora pokrenula je postupak za dodjelu koncesije za gradnju solarne elektrane „Gacko“ u istoimenoj lokalnoj zajednici, a po inicijativi kompanije „Solar Win“ iz Banja Luke, javlja Capital.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o kompaniji koja je u vlasništvu kineskih državljana i lobista, a koju je osnovao Veljko Vukelić, vrlo blizak suradnik predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

U odluci Vlade se navodi da je instalirana snaga elektrane 200 megavata, a da je godišnja proizvodnja 260 gigavat sati.

Vrijednost ovog projekta se ne navodi, ali usporedbe radi, elektrana ministra gospodarstva i poduzetništva Vojina Mitrovića koju planira graditi u Bileći, a čija je snaga 140 megavata, je procijenjena na preko 230 milijuna KM.

Zemljište koje pod koncesiju traži „Solar Win“ prostire se na više od 200 hektara u mjestu Cerica, s lijeve i desne strane puta „Gacko – Bileća“.

Ministarstvo energetike i rudarstva je ovlašteno da pripremi dokumentaciju, a zatim preko Komisije za koncesije provede postupak.

Ovo je drugi projekt koji ova kompanija planira u Gacku. U travnju ove godine, portal “Direkt“ je opširno pisao da im lokalna vlast planira pokloniti 62.000 kvadrata zemlje za gradnju tvornice solarnih panela.

Međutim, ta ideja nije dovedena do kraja, a otežavajuća okolnost za potencijalne investitore je i to što je u međuvremenu SNSD izgubio vlast u Gacku.

Novi načelnik opíne bit će Vukota Govedarica iz SDS-a koji je žestoko kritizirao ovaj projekt sumnjajući u sposobnost i namjere ove tvrtke.

Kao što smo prethodno rekli, tvrtku „Solar win“ je osnovao Veljko Vukelić, često viđen sudionik sastanaka rukovodstva Republike Srpske s kineskim investitorima.

Novi vlasnici ove tvrtke su Dragan Čigoja, Dragomir Menićani i Hui Chen.

Čigoja i Hui su suosnivači tvrtke „HD razvoj“ iz Sarajeva, a koja ima poslovnice u Banjaluci, Zagrebu i Beogradu.

Navode da im je cilj povezivanje kineskih kompanija i vlada te kompanija jugoistočne Europe u oblasti ekonomije, tehnologije, trgovine i odgovarajućih usluga te da su posvećeni izgradnji platforme za bilateralnu suradnju između Kine i Europe.

„Članovi našeg tima dolaze iz Kine, Srbije, BiH, Hrvatske i drugih zemalja, sa bogatim stručnim znanjem, međunarodnim razmišljanjem i vizijom, visokim osjećajem odgovornosti i profesionalizma, jedan smo od timova koji najbolje poznaje kineske kompanije i kompanije iz jugoistočne Europe, i lider smo u međunarodnoj industriji poslovnih usluga“, piše na njihovoj stranici.

Za Chen Hui se navodi da je master poslovne administracije s Univerziteta Azije i poznata privatna poduzetnica u Šangaju.

Kako piše, više od 20 godina ona se bavi uslugama upravljanja, upravljanjem resursima, investicijskim holding poduzećima, stoji u njenoj biografiji.