SNIMANJE TERITORIJA Turska će obavljati promatračke letove iznad BiH

zrakoplov,Turska,oružane snage bih
Ilustracija

Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine obavještava javnost kako će se, u razdoblju od 9. do 13. rujna 2024. godine, nad našom zemljom obaviti novi planirani promatrački let u okviru Ugovora 'Otvoreno nebo'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo obrane i Oružane snage BiH će, u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova BiH, Ministarstvom komunikacija i prometa BiH i Međunarodnim aerodromom Sarajevo, realizirat će promatrački let Republike Turske, u skladu s odredbama međunarodnog ugovora 'Otvoreno nebo'.

Snimanje teritorija

"Građani se obavještavaju da se radi o najavlјenoj aktivnosti, tijekom koje će se posadi aviona i međunarodnim inspektorima pridružiti prateći tim OS BiH i Ministarstva komunikacija i prometa BiH te da nema potrebe za bilo kakim uznemiravanjem.

Promatrački let će biti obavljen avionom CN-235 iz sastava ratnog zrakoplovstva Republike Turske. Točno vrijeme realizacije i putanja promatračkog leta će biti usuglašeni tijekom zajedničke pripreme, nakon dolaska izaslanstva na Međunarodni aerodrom Sarajevo. Snimanje teritorija se obavlja senzorima certificiranim u skladu s odredbama Ugovora, nakon što ih pregledaju nadležni specijalisti Oružanih snaga BiH.

Ugovor 'Otvoreno nebo' predstavlјa jedan od sigurnosnih aranžmana, koji zemlјama članicama omogućuje snimanje teritorija zemlјe iznad koje se obavlјa promatrački let, u cilјu pribavlјanja podataka o vojnim snagama i njihovim aktivnostima. Svrha Ugovora je izgradnja i razvijanje povjerenja među članicama. Bosna i Hercegovina je pristupila ovom Ugovoru 2003. godine. Od tada, u suradnji s ostalim članicama, aktivno sudjeluje u realizaciji promatračkih letova, kako iznad teritorija BiH, tako i iznad teritorija ostalih zemalјa članica", navedeno je Ured za odnose s javnošću ministarstva obrane BiH.