SKY SE SPUSTIO NAD STARI GRAD Hadžibajrićev put od tradicije do zatvora

Ibrahim Hadžibajrić
Fena

Predstojeći listopadski Lokalni izbori u BiH su prvi na koje se Ibrahim Hadžibajrić, desetljetni načelnik sarajevske općine Stari grad neće moći kandidirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime,zbog optužnice za organizirani kriminal još je uvijek u pritvoru, a zbog prvostupanjske presude Općinskog suda u Sarajevu iz lipnja 2024. – kazneno djelo povreda prava iz radnog odnosa – dobio je šest mjeseci zatvora i zabranu obavljanja načelničke pozicije 4 godine. Tako je karijera jednog od najdugovječnijih načelnika u BiH dobila i svoj (prvi) sudski epilog.

 Kobni 9. svibanj za Bega

Iako je njegova politička i načelnička karijera još od prvog mandata 2008. godine bila praćena raznim optužbama i aferama, sve do 2023. godine Hadžibajrić je suvereno vladao sarajevskom općinom Stari grad.

Prošle godine 9. svibnja, tijekom akcije kodnog naziva „Start“, izvedene po naredbi Tužiteljstva i Suda BiH, te Županijskog tužiteljstva Sarajevo, a u suradnji s EUROPOLOM, Ibrahim Hadžibajrić je uhićen. Ovom akcijom je bilo obuhvaćeno više od deset fizičkih i pravnih osoba, koje se sumnjiče za organizirani kriminal i zloupotrebe u višemilijunskim iznosima. Uhićeno je sedam osoba, za dvije je izdana potjernica.

Na taj isti dan, navodno nevezano od akcije “Start”, Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužiteljstva Županije Sarajevo protiv Ibrahima Hadžibajrića zbog kaznenog djela povrede prava iz radnog odnosa.

Dan kasnije u Tužilaštvo BiH su predane osobe zbog sumnje na organizirani kriminal, odnosno zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, pranje novca, te primanje i davanje dara. Pored načelnika Hadžibajrića, njegov sin Seid Hadžibajrić, tajnica Općine Alma Destanović, biznismen Elmedin Karišik, Mehmed Dedić, vlasnik tvrtke “Arijana”  i Emina Rogo medicinska sestra. Hadžibajrić i Karišik su osumnjičeni da su od 2019. do svibnja 2023. godine organizirali i rukovodili kriminalnom grupom čiji su članovi bili Alma Destanović, Seid Hadžibajrić i druge osobe.

Pronađen novac, nakit, pištolji...

Tijekom akcije pretres je izvršen na 30 lokacija u Županiji Sarajevo tijekom kojih je pronađeno između ostalog, gotov novac u različitim valutama u iznosu od oko 200.000 KM, skupocjeni nakit, više pištolja s municijom, 248 mašina za rudarenje kriptovaluta – vrijednost samih uređaja cca 1.200.000$, te značajne količine sredstava u kriptovalutama.

Za devet fizičkih i šest pravnih osoba, SIPA je izvršila privremenu obustavu transakcija u ukupnom iznosu od 429.820 KM i 82.289 eura, a privremeno su oduzeta i šest luksuznih automobila.

Negirao optužbe

Hadžibajrić je na prvom ispitivanju odbacio sve što mu se stavlja na teret, a osobe koje su uhapšene i koje spominje Tužiteljstvo “gotovo i ne poznaje.”

No pritvor je ipak produžen i u lipnju predmet razdvajaju na dva dijela: istragu protiv Ibrahima Hadžibajrića i Alme Destanović koju vodi Tužiteljstvo ŽS i protiv Seida Hadžibajrića i Elmedina Karišika, koju je preuzelo Tužiteljstvo BiH, s obzirom na to da su njih dvojica koristili Sky aplikaciju.

Kako je američki veleposlanik “nasjeo” na priču?

Tijekom druge polovice 2023. i početkom 2024. godine Hadžibajriću je produžavan pritvor, tri po tri mjeseca. Istovremeno provode se i nove akcije: oduzimanje imovine u predmetu koji je povezan s Elmedinom Karišikom (tri parkinga); zapljena stana u Sarajevu u vrijednosti oko 280.000 KM za koji je utvrđeno da pripada Hadžibajriću iako se vodi na Džemaludinu Buturoviću. Hadžibajriću je blokirana kuća u Baškim vodama, oduzimaju mu se zgrade vrijedne 1 milijun KM,  slijedi optužba za kupovinu naoružanja... A izbori?

Na ročištu u siječnju 2024. prisutnima se obratio Hadžibajrić, koji je ustvrdio da je sve radio po zakonu; da je riječ o političkom procesu čiji je cilj bio skloniti ga s pozicije načelnika navedene općine jer je najavio da će se kandidirati i za peti mandat, a javnost će ga, kako je rekao, pamtiti i po tome da je “uložio više od 80 milijuna eura u Stari Grad”.

Spominjao je i američkog veleposlanika Michaela Murphyja, iskazavši žaljenje što je i on “nasjeo na priču”. Naveo je da je bio “čvrste, ali pravedne ruke”, da je pomagao svima, a da će, dođe li do suđenja “pričati o svemu i svačemu”. Za kraj je podsjetio da je u pritvoru već devet mjeseci, pa Tužiteljstvu poručio: “Mogu biti još pet godina, ako mislite da ćete me slomiti.”

Potvrđena optužnica

U ožujku 2024. provedena je akcija “Start II” u kojoj je MUP Županije Sarajevo priveo Seida Hadžibajrića i Elmedina Karišika zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kaznena djela “organizirani kriminal” u vezi s kaznenim djelima “pranje novca”, “davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem”, “primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem” i krivičnog djela “davanje dara i drugih oblika koristi”, “zloupotreba ovlaštenja u privrednom poslovanju.”

U travnju 2024. Županijski sud u Sarajevu potvrđuje optužnicu protiv Ibrahima Hadžibajrića, Elmedina Karišika, Seida Hadžibajrića, Alme Destanović, Fahrudina Novalije i firme “PLAZA GROUP” zbog najtežih koruptivnih krivičnih djela propisanih zakonima Federacije BiH i Županije Sarajevo.

Oduzimanje imovine

Optužnicom je predloženo oduzimanje imovinske koristi u iznosu od 1.630.000 KM, a koja se sastoji od gotovog novca, stanova, apartmana, stambeno-poslovnog objekta, te prošireno oduzimanje imovinske koristi od 963.190 KM, a koja se sastoji od gotovog novca po računima, oročenim sredstvima u bankama u BiH, udjelu u investicijskom fondu i nekretninama, oduzimanje svih predmeta korištenih za izvršenje kaznenog djela te izricanje mjera sigurnosti zabrane obavljanja službenih i drugih dužnosti te zabrana obavljanja određenih djelatnosti.

Beg leti u Sky

Zanimljivo je da se u optužnici ne spominje eksplicitno Hadžibajrićeva veza s narkokartelom, o kojoj godinama pišu mediji u BiH (Slobodan Vasković blog, istraga.ba i mnogi drugi) , a i sam EUROPOL.

Naime Europol, u svojoj izjavi povodom akcije Start  koja je i izvedena uz pomoć ovog tijela, objavio je: “Sky ECC razotkrio kokainski kartel u Bosni i Hercegovini” i opisao “modus operandi” osumnjičenih za pranje novca i druga kaznena djela organiziranog kriminala:

Kokain se šalje iz Južne Amerike u Europu brodovima i privatnim avionima, obično skriven u uglju ili konzervama tune. Na meti akcije bila je i politička ličnost osumnjičena za korupciju, koja je bila u vrhu jedne od općina u Županiji Sarajevo.

Hadžibajrić je prvi političar u BiH koji je uhićen i pritvoren uslijed dokaza razotkrivenih kroz Sky aplikaciju, iako ju je po pisanju nekih bh. medija koristilo oko 2200 bh. političara, biznismena, policajaca i drugih.

''Pojedini članovi grupe su međusobno komunicirali putem instalirane aplikacije Sky, kako bi prikrivali tragove i u konačnici dogovarali počinjenje kaznenih djela'', izjavili su tužitelji.

Prošle godine u lipnju sarajevsko Oslobođenje objavio je fotografije iz SKY aplikacije koje pokazuju razmjenu veće količine eura između osumnjičenih u ovom predmetu, te kako je dijeljen novac, odnosno dobit s jednog od parkinga među sudionicima ove grupe.

Fotografija je nastala na stolu u Hadžibajrićevoj kancelariji u Općini na kojem je vidljiva  i publikacija “Na temeljima tradicije gradimo budućnost”, čiji je autor upravo osumnjičeni načelnik Starog Grada.

Narko novac za načelnikovu kampanju

Prema pisanju CIN-a iz prosinca 2023, Tužiteljstvo BiH je otkrilo da je Karišik u periodu od siječnja 2020. do ožujka 2021. godine raspolagao s 4,23 milijuna KM koje mu je povjerio Sani al-Murda, vođa grupe međunarodnih krijumčara kokaina. Tužitelji tvrde da je ovaj 38-godišnji Sarajlija s različitim međunarodnim adresama unio u BiH desetine milijuna eura a da je Karišik Al-Murdin novac pokušao oprati preko različitih poslova u Sarajevu, uključujući i one dogovorene s obitelji Hadžibajrić.

Istraga Državnog tužiteljstva je pokazala da je Karišik ulagao Al-Murdin novac u: izgradnju i kupovinu stambenih objekata, kupovinu mašina za rudarenje kriptovalutama, nabavku zaštitnih maski koje su prodavali tijekom korona virusa, kupovinu automobila i skupocjenih satova, dok su dio trošili za svakodnevne potrebe.

Dešifrirano komuniciranje putem Sky aplikacije, ali i otkrića policije nakon pretresa Općine Stari Grad te privatnih objekata optuženih pokazuju da je Karišik, vlasnik „Plaze Group“ čuvao novac porodice bivšeg načelnika zarađen u zajedničkim poslovima.

''Hoćeš li da ti dam ovo u kešu ili da ti dam na tvoj račun? Vidi s Begom. Kako god ti hoćeš brateee'', napisao je Karišik u jednoj poruci mladom Hadžibajriću.

Beg, Ibro, Hadžija

Beg, Ibro i Hadžija su kako piše CIN nadimci kojim su načelnika Općine Stari Grad oslovljavali prijatelji i članovi obitelji, a tako su ga nazivali i u razgovorima preko Sky aplikacije. Karišik, kojeg su prijatelji zvali Medo, na Skyu je imao kodna imena Laguna i Manila, dok je Hadžibajrić mlađi bio prijavljen kao Rajvosa.

''Bit ćeš prvi mladi milijunaš sa Starog Grada, a na birou kao smrk. Ide svaka tri mjeseca da se prijavi na biro. Pa, najbolje je biti na birou'', pisao je  putem Sky-a Elmedin Karišik, vlasnik „Plaze Group“ (kodna imena u Sky aplikaciji Laguna i Manila), Seidu Hadžibajrića, sinu tadašnjeg načelnika (kodno ime Rajvosa) kriptirane Sky aplikacije.

Karišik je i kupovao imovinu za ovu obitelj: 2021. preko jedne od svojih firmi kupio je trokatnu zgradu u blizini Parka „Hastahana“ u centru Sarajeva za Hadžibajrića.

U jednom od presretnutih razgovora putem Skya Karišik obavještava Hadžibajrića mlađeg da je ovaj objekt namijenjen “Begu za penzije.”

Inače, u Hadžibajrićevim sefovima i na drugim skrovitim mjestima nalazilo se oko 400.000 eura u gotovini, na koje su pravo polagali Hadžibajrići, navodi se u dokumentima Županijskog tužiteljstva.

Iz prepiske putem Skya između Seida Hadžibajrića i Karišika može se zaključiti da je vlasnik „Plaze Group“ uz to donirao i sto tisuća eura za načelnikovu predizbornu kampanju 2020. godine.

''Nitko nije uložio kao ti što si omogućio sa svojim vezama, pa samo donacija za ove pakete i pomoći brate, hej. Ja mu to stalno spominjem, 100 K eura, pa nije to 10 tisuća'', pisao je Hadžibajrić mlađi Karišiku.

Karišik je ovaj novac dobio od Sarajlije Sanija al-Murde, vođe grupe međunarodnih  krijumčara kokaina, navedeno je u izvještajima Tužiteljstva BiH koje vodi zasebnu istragu o pranju narkonovca u Sarajevu.

Skupi automobile za gotov novac

Prepiske na Skyu otkrivaju da je Karišik za Hadžibajrića putem svoje firme kupio skupe automobile  – „Audi“ i VW „Tiguan“ – otplaćujući ih novcem koji je porodici načelnika pripao od poslovanja sa parkinzima.

Parkinge kojima je raspolagala Općina Stari Grad načelnik Hadžibajrić je uz naknadu ustupao prijateljima, a većina je pripala Karišiku koji je raspodjelu dobiti preko Skya koordinirao sa Seidom Hadžibajrićem. Poruke i fotografije koje mu je slao pokazuju da je načelnikova obitelj uzimala prihode sa najmanje tri parkinga i to: osamdeset posto zarade od onih kod „Doma Armije“ i na Bistriku te pola zarade od parkinga „Telali“ kod Vijećnice. Ostatak su dijelili Karišik i njegovi partneri.

Jednim od tih parkinga je upravljao i Admir Arnautović Šmrk. Karišik je registrirao firmu „Šemrani“, a za osnivača je formalno prijavljen Senad Ferhatović koji ju je prodao  za jednu marki Selmi Maglić. Ona je supruga Adnana Maglića Magle, Šmrkovog prijatelja s kojim je 2014. godine osuđen na zatvor zbog trgovine kokainom i heroinom. Njih dvojica su u jesen 2022. godine ponovo uhapšeni zbog sumnje u trgovinu drogom.

No i prije dešifriranja Sky aplikacije Hadžibajrića su pratile mnoge kontroverze i optužbe.

Ministar – savjetnik, šef marketinga, menadžer

 Hadžibajrić je skoro 15 godina kao načelnik suvereno vladao općinom Stari Grad u Sarajevu, bez obzira s kojom strankom izlazio na izbore. Iz  Stranke demokratske akcije (SDA), čiji je član bio 21 godinu i uz čiju je podršku i dobio prvi mandat, izašao je 2012. kad prelazi  u Savez za bolju budućnost (SBBBiH) kojeg napušta četiri godine poslije. U 2015. godini osniva i postaje predsjednik Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL) koja se spaja sa A-SDA i formira Narodni europski savez (NES).

Hadžibajrićeva biografija i imovinski karton pokazuju koliko je isplativo biti stranački kadar: do 1995. je radio u JKP „Vodovod i kanalizacija“, nakon toga u Ministarstvu vanjskih poslova BiH bio je ministar-savjetnik, a potom i vicekonzul u ambasadi BiH u Austriji. Kako piše Slobodna Bosna tijekom boravka u Austriji upoznaje Željka Kopanju, urednika i vlasnika banjalučkih „Nezavisnih novina“, koji je nakon atentata na njega u kojem je izgubio noge, prebačen na liječenje i rehabilitaciju u tu zemlju. Hadžibajrić se brine o Kopanji tijekom liječenja, pomaže mu da lakše premaši tragediju koja ga je zadesila. Po povratku u Bosnu i Hercegovinu, Kopanja mu uzvraća tako što ga imenuje za direktora sarajevskog dopisništva „Nezavisnih novina“. Prije toga Hadžibajrić je imao jednu „prolaznu“ medijsku avanturu kao šef marketinga u propalom projektu „Jutarnje novine“ koje je pokrenuo Irfan Ljevaković, moćan i mračan čovjek iz duboke SDA-ovske države.

Od 2003. do 2004. godine bio generalni menadžer, odnosno direktor u „Centru za sport i rekreaciju Sarajevo“, a od 2006. do 2008. u „Fondu za zaštitu i održavanje grobalja šehida i poginulih boraca KS“. Tada je izabran za načelnika Općine Stari Grad u Sarajevu i na toj poziciji ostaje do sredine 2023. godine – kao kandidat SBBBiH, a potom i kao nezavisni kandidat.

Tko nema dvadeset tisuća KM nek’ se ubije

Tijekom načelničkih mandata optuživan je za privatizaciju općine, da je odluke u općini prepustio uskom krugu ljudi, neispunjena obećanja...

Kako je izvijestio Istinomjer, Hadžibajrić je tijekom kampanje za četvrti mandat predstavio “Program 13/4 – 13 najvažnijih projekata za period 2020–2024”, čije je ispunjenje Istinomjer pratio tijekom protekle dvije i po godine. Od 13 obećanja iz spomenutog programa, samo su dva u potpunosti ispunjena. Ostala su djelomično ispunjena (4), manjim djelom (2), dok je pet obećanja ostalo neispunjeno.

Prema prijavljenoj imovini Hadžibajrić je vlasnik dva stana i tri garaže u Sarajevu, koje je platio 350.000 KM, ima stan u Hrvatskoj i kuću u Blagaju. Novinarima CIN-a nije želio reći koliku ušteđevinu ima jer su to za njega previše lična pitanja: „To mi je malo glupost pričati, jer da čovjek nema pet, deset, dvadeset tisuća maraka, onda nek se ubije“.

Na referendumu koji je održan u srpnju 2023, građani Općine Stari Grad glasali su za opoziv načelnika Hadžibajrića, a na izborima održanim u listopadu iste godine, njegovo mjesto preuzeo je Irfan Čengić (SDP).

U lipnju 2024.  je počeo glavni pretres Hadžibajriću.

Njegova odvjetnica Senka Nožica kaže da su za njih “sve činjenice sporne.” Optuženi Elmedin Karišik i Alma Destanović, tajnica Općine, podnijeli su inicijativu za pregovore s Tužiteljstvom o potpisivanju sporazuma o priznanju krivice.