SKRIVAO SE U BiH Slavonski tajkun jutros priveden na granici

Tomislav Opačak
Crona.hr

Slavonskobrodski tajkun Tomo Opačak, poznat po brojnim kontroverzama, uhićen je jutros na Graničnom prijelazu Svilaj prilikom ulaska iz BiH u Hrvatsku, što su Telegramu potvrdili brojni izvori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opačak je bio pod međunarodnom tjeralicom nakon što je početkom godine pobjegao u BiH. Osuđen je na osam mjeseci zatvora zbog iznude i prijetnji prema radniku u svojoj bivšoj tvrtki Poduzeće za ceste d.o.o. iz Slavonskog Broda. Vrijeme koje je proveo u istražnom zatvoru u Remetincu smanjuje mu kaznu na pet preostalih mjeseci.

Opačak je tvrdio da nije pobjegao, nego da se u BiH oporavljao nakon operacije tumora.

Međutim, Telegram je došao u posjed fotografije na kojoj se vidi kako uživa u restoranu u okolici Dervente, gdje njegov otac posjeduje kuću. Uprava za zatvorski sustav i probaciju obavijestila je Županijski sud u Slavonskom Brodu da se Opačak 8. siječnja 2024. nije javio na izvršenje kazne u Požegi, nakon čega je 11. siječnja izdan nalog za njegovo sprovođenje, ali bezuspješno.

Policija je optužena za nemarno obavljanje svog posla jer nisu uspjeli pronaći Opačka unatoč informacijama da je bio u Slavonskom Brodu. Jedan poduzetnik iz Slavonskog Broda tvrdio je da je Opačak u vrijeme traženja čak posjetio policijsku postaju kako bi podnio prijavu, no nije bio uhićen.

Nakon brojnih upita o policijskim propustima, iz PU brodsko-posavske su odgovorili da su u tijeku provjere postupanja policije te da će poduzeti zakonom propisane mjere ako se utvrde propusti.

Telegram je neslužbeno doznao da je slučaj prijavljen unutarnjoj kontroli MUP-a koja istražuje je li aljkavim postupanjem policija omogućila Opačku bijeg u BiH.

U svibnju 2024., policija je formirala stručni tim za utvrđivanje činjenica i okolnosti u vezi policijskog postupanja. Utvrđeni su određeni propusti u vezi povreda službene dužnosti u Policijskoj postaji Slavonski Brod s ispostavom Vrpolje, što je dovelo do smjene načelnika te postaje, Maria Vujića. Disciplinski postupci su u tijeku, a policija najavljuje daljnje mjere prema odgovornim službenicima.