SISAČI PRORAČUNA Parlamentarac HDZ BiH ide u mirovinu na jedan dan, uzima 25.000 KM otpremnine i vraća se na posao

Predrag Kožul , Martina Mlinarević - Sopta

Zajednička komisija za administrativne poslove Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine sutra na sjednici treba verificirati rješenja prema kojima zastupnici Predrag Kožul iz HDZ-a i Šemsudin Mehmedović trebaju dobiti otpremninu zbog umirovljenja, te istovremeno ponovno dobiti status stalno zaposlenog u bh. Parlamentu kako bi nastavili primati plaće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je za Faktor rečeno iz ove komisije, Kožul i Mehmedović će dobiti otprilike po 25.000 KM otpremnine i ponovno se vraćaju u parlamentarne klupe kao profesionalni parlamentarci.

Njihova mjesečna primanja u bh. Parlamentu premašuju 7.500 KM. Kožul je gotovo 25 godina u vlasti, uglavnom u parlamentarnim klupama. Trenutno je već treći mandat zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Prethodno je bio zastupnik u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine do 2014. godine, a prije toga u Skupštini Zapadnohercegovačke županije, do 2010. godine. Prije skupštinskih klupa bio je u Vladi Zapadnohercegovačke županije.

Mehmedović je u parlamentarnim klupama od 1998. godine, prvo u federalnom, a potom od 2006. godine u državnom Parlamentu.

Zajednička administrativna komisija sutra treba dodijeliti status stalno zaposlene zastupnici NES-a Elvisi Hodžić, kao i pravo na naknadu troškova smještaja, odvojenog života i posjete obitelji. To znači da će ona početi primati plaću u Parlamentu BiH i sve naknade. Zajednička komisija za administrativne poslove na sjednici sutra treba još razmatrati prestanak radnog odnosa SNSD-ovoj delegatkinji Snježani Novaković-Bursać, kao i dodjelu statusa stalno zaposlenog PDP-ovom Nenadu Vukoviću.

Prema informacijama koje smo dobili, s obzirom na to da SNSD ne priznaje odluku Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine po kojoj je u Dom naroda ušao Vuković umjesto Novaković-Bursać, vrlo je vjerojatno da njihovi članovi u Administrativnoj komisiji glasaju protiv i time Vukoviću pokušaju uskratiti prava iz radno-pravnog odnosa.