ŠIRI SE NEZADOVOLJSTVO NA SVEUČILIŠTU Većina zaposlenih na Filozofskom fakultetu podržala osnivanje Sindikata

Sveučilište u Mostaru Filozofski fakultet
Hercegovina.info
Zaposlenici Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru danas su održali drugi sastanak djelatnika koji su potpisali inicijativu za osnivanje Sindikata, a kako navode, oni čine ukupno 70 posto od ukupnog broja zaposlenih na toj sveučilišnoj ustanovi.
 
Nakon što su zaposlenici Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije sa Sveučilišta u Mostaru otvoreno iskazali svoje nezadovoljstvo zbog malih plaća i radnih uvjeta, njima su se u borbi pridružile i kolege s Agronomsko i prehrambeno-tehnološkog fakulteta te kolege sa Strojarskog fakulteta, a ovaj put su ih otvoreno podržale i kolege s Filozofskog fakulteta.
 
"Na sastanku su izabrani povjerenik i članovi Predsjedništva sindikalne podružnice Filozofskoga fakulteta, kao i izaslanici za skupštinu Sindikata. Kao djelatnici Sveučilišta u Mostaru podržavamo napore poduzete na osnivanju Sindikata te se pridružujemo inicijativi za rješavanje problema koji opterećuju funkcioniranje Sveučilišta. Među njima izdvajamo najvažnije:
 
Model financiranja. Skrećemo pozornost na neriješena pitanja oko obveza županija i općina koje su suosnivači Sveučilišta te na potpuni zastoj u iznalaženju novog modela, zbog čega je Sveučilište po načinu financiranja iznimka među visokoškolskim ustanovama u BiH. Podsjećamo da je zbog toga teret financiranja velikim dijelom na studentima i njihovim roditeljima, što je dugoročno društveno štetno. Visoke cijene studiranja među važnim su razlozima zbog kojih se na našim fakultetima kontinuirano smanjuje broj studenata.
 
 
 
Model raspodjele sredstava na Sveučilištu. Osim činjenice potplaćenosti – plaće na Sveučilištu među najnižima su na javnim visokoškolskim ustanovama u BiH, a nisu rasle unatoč inflaciji – zatim neplaćanja regresa i drugih naknada na koje zaposlenici imaju pravo, kao i gotovo nikakve financijske podrške Sveučilišta znanstveno-istraživačkom radu, naše nezadovoljstvo proizlazi iz još nekoliko problema. Među njima se izdvaja diskriminatorni okvir u kojem se na istoj instituciji, zbog neprovedenog procesa financijske integracije Sveučilišta, isplaćuju različite osnovice plaća za iste poslove. Prati ga netransparentan model raspodjele sredstava unutar Sveučilišta i netransparentna financijska politika.
 
Imidž Sveučilišta u javnosti. U svjetlu nabrojenih poteškoća, smatramo da slika o Sveučilištu koja se odašilje u javnost nije sukladna stvarnom stanju te ne odražava probleme s kojima se djelatnici i studenti svakodnevno susreću", istaknuli su svome pismu.
 
Potpisnici inicijative za osnivanje Sindikata s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru na koncu apeliraju da se žurno započne rad na rješavanju problema koji opterećuju funkcioniranje i ugrožavaju opstanak Sveučilišta u Mostaru – ustanove koja predstavlja vitalni interes cijeloga našeg društva, kao i vitalni interes Hrvata u Bosni i Hercegovini.
 
 
 
 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.