SIP JOŠ VRŠI PROVJERE KANDIDATA Hoće li se među predsjednike biračkih odbora uspjeti uvući stranački ljudi?

Izbori
Izbori

Na današnjoj sjednici Središnjeg izbornog povjerenstva BiH usvojena je Odluka o potvrđivanju dodatnih 1.790 kandidata za predsjednike i zamjenike predsjednika biračkih odbora, koji su se prijavili na drugi raspisan „Javni natječaj za predsjednika/zamjenika predsjednika biračkog odbora“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukupno je odbačeno 514 prijava.

Prema procjenama Središnjeg izbornog povjerenstva s prvim i drugim natječajem trebalo bi biti potvrđeno ukupno 8.900 kandidata za predsjednike/zamjenike biračkih odbora.

Potrebno je naglasiti da se još uvijek vrše provjere kandidata, te da Središnje izborno povjerenstvo provjerava zaprimljene prigovore. Tek nakon svih provjera, Središnje izborno povjerenstvo će objaviti konačnu listu potvrđenih kandidata.

Koalicija za slobodne i poštene izbore 'Pod lupom' apelira na nadležne institucije zbog sumnji u stranačku povezanost pojedinih kandidata za predsjednike i zamjenike predsjednika biračkih odbora, iako zakon izričito nalaže da te osobe ne smiju biti povezane s političkim subjektima. Koalicija je pozvala Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH da ukloni sve osobe koje kompromitiraju nezavisnost biračkih odbora i primijeni predviđene sankcije, te dostavi informacije o kršenju zakona nadležnim tužiteljstvima.

Izborni zakon jasno propisuje nestranačnost

Prema Izbornom zakonu BiH, predsjednici i zamjenici predsjednika biračkih odbora moraju biti nestranački i politički nepristrani. Međutim, sve više dokaza ukazuje na političku pristrasnost kandidata na tim pozicijama, što predstavlja direktno kršenje izbornih pravila. Neki od tih kandidata još uvijek obnašaju funkcije unutar političkih stranaka ili su njihovi članovi, dok su drugi formalno napustili stranku.

Slabe karike izbornog procesa

Koalicija 'Pod lupom' već godinama ističe da su birački odbori najslabija karika izbornog procesa u BiH. Stranački subjekti i dalje nastoje zadržati kontrolu nad biračkim odborima, unatoč pokušajima depolitizacije. Mnogi kandidati formalno napuštaju stranke kako bi zadovoljili zakonske uvjete, ali njihova politička pristranost ostaje očigledna.

Poziv na proaktivno djelovanje SIP-a

Koalicija poziva SIP BiH da odmah ukloni stranačke osobe s liste kandidata za nestranačke predsjednike i zamjenike u biračkim odborima te izrekne sankcije zbog ugrožavanja integriteta izbornog procesa. Također, traži da se slučajevi političke povezanosti proslijede nadležnim tužiteljstvima.

Očuvanje integriteta izbornog procesa

Iz Koalicije zaključuju da je neophodno osigurati slobodne, poštene i transparentne izbore u BiH, jer svaki pokušaj manipulacije ili nepoštivanja izbornog procesa ugrožava povjerenje građana u institucije i demokratske procedure.