SIP DVOSTRUKO KAZNIO HDZ Trgovali biračkim odborima u Tuzli, u Mostaru infrastrukturne radove predstavljali kao svoje

CIK

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) Bosne i Hercegovine kaznilo je HDZ i SDP sa po 4.000 KM zbog trgovine biračkim mjestima.
Odluka je donesena na današnjoj sjednici postupajući po prigovoru za lažno predstavljanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Tarik Osmanhodžić, koji je imenovan za člana biračkog odbora na jednom biračkom mjestu u Tuzli, delegiran ispred HDZ-a, dijelio je na svom Facebook profilu objave sa druženja Foruma mladih SDP-a.

SDP uopće nije osporavao da se radi o njihovom članu. To govori o trgovini biračkim mjestima – obrazloženo je na sjednici CIK-a.

Zbog zloupotrebe prava na sudjelovanje u radu biračkog odbora, HDZ i SDP su kažnjeni sa po 4.000 KM, dok je Osmanhodžić kažnjen sa 1.000 KM te mu je na četiri godine od pravomoćnosti odluke zabranjen rad u tijelima za provođenje izbora.

SIP je danas također kaznio HDZ s 4.500 KM jer je Gradski odbor HDZ-a Mostar objavio da su obišli zaseoke, a ocijenjeno je da su u toj objavi infrastrukturni projekti lokalne zajednice prikazani kao njihovi.

Utvrđena je njihova odgovornost za objavu u kojoj navode što je sve potrebno za poboljšanje kvalitete života u tim zaseocima. Utvrđeno je kako je HDZ radove prikazivao kao svoje i na taj način vodio preuranjenu izbornu kampanju.

S ovom odlukom nije se složio član Vlado Rogić. "Mislim da bi kažnjavanjem na ovaj način zabranili sve objave političkim strankama, a poznato je da je ovo vrijeme kad političke stranke ili nekoliko mejseci prije izbora najviše rade. Zabranjujući talkve aktivnosti stavili bi ih u položaj pasivnosti i one bi praktički boile sklonjene sa društvenih mreža osim onih velikih događaja koji se organiziraju. Zato ne prihvaćam ni našu varijantum jer to ne bi bila kampanja jer da su oni to zajednički objavili sa drugim strankama, nemoguće je jer svaka stranka ili politički subjekt vodi samostalnu kampanju ili su mogli na određeni način kao kad se zemlja dijeli reći da su sudjelovali u tome 1/5 kroz sedam ili kroz 10 koliko već ima članova u Gradskom vijeću", pokušao je Rogić obraniti mostarski HDZ.

Odluka o kažnjavanju usvojena je sa pet glasova za i dva protiv.

Doadašnji gradski vijećnik HDZ BiH u Mostaru, Vlatko Marinović dao je ostavku na funkciju zbog imenovanja na drugu funkciju, u NO Elektroprijenos. Nakratko će ga zamijeniti Zoran Karlović, koji je bio sljedeći kvalificirani kandidat. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.