ŠEF KABINETA Imenovanje osuđenog umirovljenika za savjetnika Nenada Nešića nije bilo po zakonu

Nenad Nešić Mlađan Božović
Ilustracija/Fokus.ba

Prema nalazima Ureda za reviziju institucija BiH, poslove tajnika Ministarstva sigurnosti BiH, funkcije koja je već duže upražnjena, obavlja osoba koja je putem ugovora o radu na određeno vrijeme angažirana kao šef kabineta - savjetnik ministra Nenada Nešića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta osoba je Mlađan Božović, punac ministrovog brata Predraga Nešića, te bivši direktor Fonda za povratak BiH. Božović je, kako su naveli državni revizori u izvještaju o radu Ministarstva sigurnosti BiH za 2023. godinu, za šefa Nešićevog kabineta imenovan u siječnju 2023., no u 2022. godini je stekao uvjete za mirovinu, te mu je isplaćena i otpremnina.

Ministrovo rješenje

Nešić je, kaže se u izvještaju revizora, donio rješenja o imenovanju Božovića pozivajući se na odredbe članka 22. Zakona o državnoj službi u institucijama BiH koji definira opće uvjete za postavljenje državnog službenika, prenosi Fokus.

''Da bi osoba bila postavljena na mjesto državnog službenika, između ostalih zadanih uvjeta, mora ispunjavati i uvjet da nije navršila zakonski propisanu starosnu dob za umirovljenje i da nije ostvarila pravo na osobnu mirovinu po bilo kojoj osnovi (članak 22. točka e) Zakona o državnoj službi u institucijama BiH). Iako savjetnici ministra nemaju status državnog službenika prema Zakonu o državnoj službi u institucijama BiH, člankom 5. ovog Zakona je definirano koji članovi istog se primjenjuju na savjetnike prilikom njihovog zapošljavanja, odnosno uspostavljanja radno pravnog statusa. Navedeno ukazuje da postavljenje šefa kabineta-savjetnika ministra nije izvršeno u skladu s relevantnim odredbama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH'', konstatirali su revizori koji su osporili i činjenicu da je Božović, usput, i taknik Ministarstva sigurnosti BiH.

No, to nije sve. Božović je u prosincu 2022. presudom Općinskog suda u Sarajevu, kako je tada priopćeno iz Tužiteljstva Županije Sarajevo pravomoćno osuđen zbog nasilničkog ponašanja na kaznu zatvora od 10 mjeseci uz napomenu da se neće izvršiti ako u roku od dvije godine od pravomoćnosti ne učini novo kazneno djelo. Presuđen je za kazneno djelo počinjeno u prostorijama Fonda za povratak BIH u svibnju 2015. godine.

Bio i kandidat za ministra

On je krajem 2019. godine bio Nešićev (DNS-ov) kandidat za državnog ministra za ljudska prava i izbjeglice, tijekom prestrukturiranja Vijeća ministara BiH. No, zbog protivljenja SDA, predsjednik DNS-a Nenad Nešić napravio je izmjene i za ministra je imenovan Miloš Lučić, brat Nešićevog kuma Mladena Lučića i tadašnjeg zastupnika DNS-a u Skupštini općine Istočna Ilidža.

Nakon ovog neuspjeha, Božovića je Nešić u svibnju 2020. još dok je bio na čelu Puteva RS postavio za financijskog direktora ovog entitetskog javnog poduzeća.

Miloša Lučića, kao što je poznato, SIPA je uhitila u prosincu 2022. Trenutno mu se sudi u Sudu BiH zbog zloupotrebe položaja i pronevjere. Tereti se da je lažno prikazivao troškove reprezentacije, konzumacije hrane i pića o trošku Ministarstva, kao i za malverzacije oko nabavke goriva za službeno vozilo. Između ostalog je prisvojio i tablet Ministarstva.