RUSKI KAMPOVI U RS-u Stranci zabrinuti, domaći demantiraju, vrijeđaju i optužuju

Stranci zabrinuti zbog ruskih kampova u BiH
federalna

Kampovi, obuke, terorizam. Stranci zabrinuti, domaći podijeljeni. Priča koja danima brine bh. javnost - poprima nove obrise. Dio državnih ministara tvrdi - dokazi postoje, vidjeli smo ih. Ozbiljan sigurnosni problem prijeti da našu zemlju odvede dalje od Unije i u nove konflikte. Politički odgovor iz RS-a spreman. Za subotu zakazan sastanak dužnosnika. Dok demantiraju postojanje kampova, umjesto dokaza, nude optužbe i uvrede, prenosi Federalana televizija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne stišava se bura koju je u javnosti izazvala informacija da u BiH postoje kampovi za obuku osoba iz Moldavije. Nakon niza nagađanja, državni ministri danas konkretni: dokazi postoje, vidjeli su ih, ali detalje ne otkrivaju. Poznato tek da je na teritoriji RS-a i da je riječ o ruskom utjecaju.

Ozbiljna pretnja

Dugo se nagađalo, ali je reakcija Veleposlanstva SAD-a, po svemu sudeći, dobro uzdrmala bh. scenu.

„Ovi izvještaji postavljaju ozbiljna pitanja o posvećenosti RS-a i njenog rukovodstva provođenju reformi potrebnih za napredak evropskih aspiracija BiH, kao i o njihovoj 'europskoj orijentaciji' koja je nužna za osiguranje mirne, prosperitetne i demokratske budućnosti za sve građane BiH“.

Jer, nakon ovoga - rukovodstvo RS-a složno u demantiranju. Kampovi ne postoje, to su laži i klevete. A, da je napad najbolja odbrana, potvrđuje predsjednik RS-a Milorad Dodik (SNSD). Kampovi su postojali, ali u Federaciji. Umjesto dokaza, optužbe i uvrede: „Demantiram da postoje kampovi. To nikada nije bila naša aktivnost. To je gnusna propagandna laž. Šta ima za cilj? Ona ima za cilj da održi na negativnoj strani priče RS i, naravno, pruži priliku muslimanima kao što je Konaković da i dalje kleveću i lažu“.

„Kamp nije igla da se može sakriti. Da tako nešto zaista postoji, valjda bi nas Moldavija obavijestila, zatražila informacije, upozorila ili uputila protestnu notu. Nikada ni slova od njih nismo službeno dobili“, kazao je ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić (DNS)

Sastanak dužnosnika

„Da je to točno i da ima istine u tome, onaj tko ima podatke dao bi ih po liniji agencija za provođenje zakona ili našem ministarstvu da ih provjerimo, a ne da zloupotrebljava i na ovakav način blati ministarstvo i RS“, kazao je ministar unutarnjih poslova RS-a Siniša Karan (SNSD).

Zanimljivo je da su priču prvu objavile obavještajne agencije i policija Moldavije. Dakle, ne bh. institucije. Pa je tako - više nego izvjesno da kampovi postoje. U međuvremenu, iz RS-a stigla najava odgovora. Za subotu najavljen je sastanak svih dužnosnika i nadležnih službi u BiH na kojem će biti razmatrana ova situacija.

Aktuelni režim RS-a, odgovornost ne preuzima, krivca traži u drugom. U svemu tome, osim sigurnosti - upitan i imidž BiH ako se zaista utvrdi da se na teritoriji naše zemlje obučavaju pojedinci, povezani sa ruskim privatnim vojnim skupinama, kao što su Wagner i Ferma.