RUŠENJE OBJEKTA U NASELJU VATIKAN Grad tvrdi da investitor nije dokazao legalnost objekta ni na jednoj instanci

Rušenje VAtikan

U ulici fra Didaka Buntića u Mostaru jučer ujutro započeto je rušenje građevine koja se nalazi između stambeno-poslovne zgrade u kojoj se nalazi poliklinika Mak, keramika Onix i stambena jedinica u kojoj živi gradonačelnik Mostara, te zgrade u kojoj je hotel Polonia.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o objektu sa dva poslovna prostora koji se ranije koristio kao trgovina, kafić i za druge namjene, a koji je sudskom presudom, kako za hercegovina.info kaže vlasnik, 2017. vraćen u njegov posjed.

Tvrdi i kako je imovinsko-pravni predmet još uvijek u postupku na županijskom sudu, te da mu nije jasno kako je moguće da se kreće u rušenje.

Tvrdi da je u tijeku postupak legalizacije i kako posjeduje svu potrebnu dokumentaciju koja je kod odvjetnika.

Rješenje o rušenju izdala je građevinska inspekcija Grada Mostara, koja nam je poslala odgovor na jučerašnji upit o rušenju.

Šefica Službe ua inspekcijske poslove Grada Mostara Jesenka Mahinić piše:

"Dana 05. 09. 2024. je započeto uklanjanje objekta u Ulici fra Didaka Buntića, nakon u potpunosti završene procedure urbanističko-građevinskog inspekcijskog nadzora u predmetu utvrđivanja legalnosti izgrađenog objekta na navedenoj lokaciji.

Katastar

Akte izvršenja shodno Zakonu o građenju HNŽ donio je Odjel za urbanizam i građenje. Što se tiče dokumenata koje potpisuje Služba za inspekcijske poslove, radi se obavijestima svim sudionicima u izvršenju što osim investitora uključuje i javna poduzeća koja eventualno imaju svoje instalacije na predmetnoj lokaciji i koje su dužni zaštititi (Elektrodistribucija, Vodovod, PTT), da će se izvršenje provesti na određeni dan.

U proceduri inspekcijskog nadzora utvrđeno je da investitor nema pravosnažno odobrenje za građenje, što je shodno Zakonu o građenju HNŽ, jedini dokument koji daje pravo gradnje. Investitor je u tijeku cijelog postupka imao mogućnosti korištenja pravnih lijekova, na svaki doneseni dokument od strane inspektora, te također je u svakom slučaju postupanja sa strane inspekcije ispoštovano načelo materijalne istine te dozvoljena mogućnost investitoru da se izjasni na činjenice utvrđivane u zapisnicima koji su sačinjavani u svim fazama postupka, i on je te mogućnosti iskoristio.

Drugostupanjski organ je potvrdio Rješenje inspektora kojim se nalaže uklanjanje objekta izgrađenog bez pravosnažnog odobrenja za građenje, te je u skladu sa odredbama ZUP-a, utvrđena izvršnost Rješenja inspektora.

U postupku koji se vodio pred Odjelom za urbanizam i građenje, a koji se odnosio na legalizaciju izgrađenog objekta na navedenoj adresi, investitoru je odbijen zahtjev za legalizaciju. Investitor je iskoristio pravo žalbe na Rješenje kojim se odbija zahtjev za legalizaciju, te je u drugostupanjskom postupku Rješenje Odjela za urbanizam i građenje potvrđeno.

Investitor je ustao tužbom u upravnom sporu kod nadležnog Suda, na drugostupanjsko Rješenje koje je donijelo Žalbeno vijeće Grada Mostara, te je u tom postupku  Rješenjem nadležnog Suda, odbijen zahtjev tužitelja odnosno potvrđeno drugostupanjsko Rješenje, te samim tim i Rješenje Odjela za urbanizam i građenje kojim je odbijen, kako sam već navela, zahtjev investitora za legalizaciju. Dakle, investitor nije dokazao legalnost izgrađenog objekta.

Sumirajući naprijed navedene činjenice, pristupilo se uklanjanju objekta koji je izgrađen bez pravosnažnog odobrenja za građenje, a nakon provedene procedure u skladu sa Zakonom.

U narednom periodu, intenzivirati će se uklanjanje objekata sa ulica Grada Mostara, kod kojih su završeni postupci od strane urbanističko-građevinskih inspektora vođeni u predmetima bespravne izgradnje", rečeno je za Hercegovina.info iz Službe za inspekcijske poslove Grada Mostara.

Katastar

Inače, prema podacima iz katastra, predmetna parcela u vlasništvu je Franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla u Mostaru.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.