RIBNIK „Gola sječa šume“ – ogoljeni kriminal u „Šumama“

Ribnik
Impuls

Kršeći zakon i druge propise o zaštiti šuma, šumsko gospodarstvo „Ribnik“, počinilo je pravi ekocid šumskih resursa na području ove općine golom sječom šume na površini većoj od deset hektara. Za ovaj posao, sumnjivim postupkom putem javne nabavke, angažirano je poduzeće „Šiling“, čiji je vlasnik

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaznena prijava

Propisi su međutim, vrlo jasni: Kada je kompleks šume u pitanju, sve preko 500 kvadrata ogoljene površine se smatra golom sječom i smatra se pustošenjem šume.

Član 7. Zakona o šumama Republike Srpske, definira šume kao „površine obrasle šumskim vrstama i drvećem, na površini preko 1600 kvadrata“. U istom zakonu, u članu 8. decidno se navodi što podrazumijeva pustošenje šuma.

Ribnik

„Pustošenje šume je svaka radnja izvršena protivno propisima kojom se slabi plodnost (prinosna snaga) šumskog zemljišta i time dovodi u opasnost ili onemogućava trajnost šumske proizvodnje ili gajenje šuma na tom zemljištu ili ugrožava opstanak šuma i njihove općekorisne funkcije (sječa većeg obima koja se približava krčenju šuma, prebirna sječa prejakog intenziteta, podbjeljivanje stabala, svaka radnja koja može prouzrokovati zakorovljavanje, spiranje i odnošenje zemljišta vodom, vjetrom i drugo“.)

Sadržaj se učitava...

Način na koji je posječena šuma u Ribniku, sječa koncentrirana na jednom mjestu, je krčenje i pustošenje šuma i prema Krivičnom zakoniku Republike Srpske je krivično djelo koje propisuje kaznu zatvora od šest mjeseci do tri godine.

Prema našim saznanjima na teren je izašla i unutarnja kontrola, ali bez policije i državnog inspektora.

Povodom ovog slučaja uputili smo dopis i ŠG „Ribnik“. Odgovorili su nam da oni nisu pravno lice i da se u vezi s ovim slučajem obratimo „Šumama“ Republike Srpske.

Obratili smo se i „Šumama“ Republike Srpske, ali odgovor nismo dobili.

Ribnik

Tko (ne)će odgovarati?

I dok je ovaj dio šume bespovratno uništen, ostaje pitanje tko je odgovoran za ovaj ekocid i tko će snositi posljedice.

S obzirom na to da su panjevi zvanično doznačeni, trebalo bi da radnik koji je doznačavao stabla snosi disciplinsku odgovornost, što povlači krivičnu odgovornost.

Međutim, stručnjaci zaposleni u šumskom sektoru (imena znana redakciji), kažu da ovo nije krivnja samo jednog lica. Po službenoj dužnosti odgovoran je inženjer projektant koji je označio stabla za sječu, ali pored njega odgovorni su i primači, upravnik koji je trebalo da vrši nadzor nad izvođenjem radova, kao i svi oni koji su obavljali te poslove, jer i izvođač radova mora da ima inženjera šumarstva koji će to nadzirati.

Kako se navodi u krivičnoj prijavi, doznaku za sječu je vršio Neđo Galić koji je zaposlen u ŠG „Ribnik“, a sječu je vršilo poduzeće „Šiling“ d.o.o. iz Ribnika.

Galić je javnosti znan po tome kada je kao ravnatelj šumskog gazdinstva "Oštrelj-Drinić" optužen za krivična djela zloupotrijebe službenog položaja ili ovlasti u sticaju s produženim krivičnim djelom falsificiranja ili uništavanja poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava. Optužen je da je sebi dao 11 300 KM stimulacije.

Natječaj za ekocid

ŠG „Ribnik“ je u srpnju prošle godine raspisalao natječaj za javnu nabavku „usluge u šumarstvu“. Javna nabavka je podijeljena na dva lota, od kojih je u oba slučaja izabrana ponuda koju je dostavila tvrtka „Šiling“.

Predmet nabavke su „usluge u šumarstvu za potrebe ŠG „Ribnik“, a za prvi lot (koji se odnosi na spornu golu sječu šume u Ribniku), procijenjena ukupna vrijednost ugovora iznosila je 109 928,23 KM bez PDV-a.

Kako konkurencije nije ni bilo, ponuda „Šilinga“ koja je za samo 99,50 maraka bila niža od procijenjene vrijednosti, prihvaćena je kao „najpovoljnija“.

Međutim, ponuda ovog poduzeća za drugi lot ove javne nabavke, bila je za „čitavih“ 0,03 KM (3 pfeniga) niža od ukupne procijenjene vrijednosti ugovora koja je iznosila 212 557,23 maraka bez PDV-a.

Konkurencije, opet nije bilo. Što i nije netko iznenađenje s obzirom, da je tenderskim uvjetima od mogućih ponuđača traženo da su u posljednje tri godine realizirali najmanje jedan ugovor vrijednosti od najmanje 109 000 KM bez PDV-a, ukoliko dostavljaju ponudu za jedan lot, odnosno više ugovora čija ukpna vrijednost nije manja od procijenjene vrijednosti nabavke, ako su zainteresirani za sve lotove.

Mada ovakvi uvjeti nisu u suprotnosti sa Zakonom o javnim nabavkama, oni su i te kako eliminacijski za moguću konkurenciju, ako se ima u vidu da je „Šiling“ upravo na natječajima koje je dobivao od ŠG „Ribnik“, stekao uvjete koje konkurenti nemaju. Naravno, politički utjecaj vlasnika ove tvrtke u Ribniku, tvrde naši izvori, nije zanemarljiv.

Nije zanemarljiva ni činjenica da je ŠG „Ribnik“ drugo najzaduženije gazdinstvo u i onako prezaduženom JP „Šume Srpske“. Gazdinstvo koje zapošljava preko 300 radnika, među kojima i oko 30 inženjera, prošlu godinu je okončalo s više od 961 tisuću maraka dugovanja. Nezakonito pustošenje šuma, kojima se prave milijunske štete, očito nije u zoni njihovih interesiranja.

Ribnik