REVIZIJA HERCEGOVAČKO-NERETVANSKE ŽUPANIJE Dijelili novac bez javnog poziva, nepravilno evidentirali kapitalne transfere

Vlada HNŽ
  1. Ured za reviziju institucija FBiH objavio je danas Izvještaj o financijskoj reviziji Hercegovačko-neretvanske županije za 2023. godinu. 
  2.  

Ova županija dobila je mišljenje s rezervom za financijske izvještaje, kao i za usklađenost sa zakonskim propisima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treba naglasiti kako se ovaj izvještaj više tiče prethodne Vlade HNŽ koju je predvodio Nevenko Herceg, a koja je odstupila u studenom 2023. godine.

  1. Nepravilno evidentiranje kapitalnih transfera


  2. Jedan od značajnih problema odnosi se na nepravilno evidentiranje kapitalnih transfera. Sredstva koja su bila namijenjena za ulaganja u izgradnju i rekonstrukciju infrastrukture, uključujući cestovnu, sportsku i obrazovnu infrastrukturu, nisu planirana i evidentirana na odgovarajućim pozicijama računskog plana.
  3.  
  4. Umjesto toga, ta su sredstva evidentirana kao tekući transferi. To znači da su u financijskim izvješćima transferi pogrešno prikazani prema vrstama i korisnicima. Ova nepravilnost nije u skladu sa Zakonom o proračunima FBiH i Pravilnikom o knjigovodstvu proračuna u FBiH.
  5.  
  6. Konkretno, ovaj problem uključuje sredstva u iznosu od 4.250.000 KM. Revizija je stoga dala mišljenje s rezervom, naglašavajući da ovakva praksa narušava točnost i transparentnost prikazivanja financijskih transfera u proračunu​.
  7. Preporuke revizije HNŽ
  8.  

Problemi sa stalnim sredstvima

Revizija je također istaknula ozbiljne nepravilnosti u vezi sa stalnim sredstvima, pri čemu početna stanja stalnih sredstava i izvora sredstava za 2023. godinu nisu mogla biti potvrđena za najmanje 29.759.470 KM.

Razlog tome je što nije provedena revalorizacija stalnih sredstava za 2022. godinu u skladu s tada važećim propisima. Dodatno, stalna sredstva i izdaci za njihovu nabavu precijenjeni su za 912.383 KM, jer su na tim pozicijama evidentirani avansi dobavljačima za radove koji nisu bili završeni do kraja godine.

Ova nepravilnost također nije u skladu s Uredbom o računovodstvu proračuna i Pravilnikom o knjigovodstvu proračuna u FBiH.

Preporuke revizije HNŽ

Problemi u vezi s radnim vremenom

Značajan broj proračunskih korisnika nije uspostavio evidencije o radnom vremenu na propisani način. Evidencije koje su postojale često nisu sadržavale sve potrebne podatke, što predstavlja kršenje Zakona o radu i Pravilnika o sadržaju i načinu vođenja evidencije o radnicima. Ovi propusti stvaraju potencijal za manipulaciju radnim vremenom i isplatama zaposlenicima, što narušava osnovne principe transparentnosti i zakonitosti u vođenju radnog vremena​.

Preporuke revizije HNŽ

Raspodjela transfera bez javnog poziva

Jedan od najvećih problema u vezi s transparentnošću javnih financija odnosi se na način na koji se vrši raspodjela tekućih transfera.

Revizija je istaknula da je najmanje 3.370.000 KM tekućih transfera raspodijeljeno bez javnog poziva i utvrđenih kriterija, što izravno narušava načelo transparentnosti i pravednosti u distribuciji javnih sredstava.

Osim toga, subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima nisu uvijek dodjeljivane prema jasno definiranim kriterijima. Primjerice, Ministarstvo gospodarstva raspodijelilo je 1.297.500 KM na temelju kriterija koji nisu dosljedno primjenjivani. Također, u nekim slučajevima nisu sklopljeni ugovori između korisnika transfera i nadležnih tijela, što dodatno otežava praćenje namjenskog trošenja sredstava.

Preporuke revizije HNŽ

Problemi u javnim nabavama

Javne nabave predstavljaju značajnu točku neusklađenosti i nepravilnosti. Prema nalazima revizije, u nekoliko slučajeva javne nabave su provedene bez važećih ugovora ili bez poštovanja zakonskih procedura. Neki od ključnih problema uključuju:

Nabava peleta i usluga fizičke i tehničke zaštite u iznosu od 665.820 KM obavljena je bez valjanih ugovora.

Za građevinske radove u iznosu od 117.760 KM nije proveden postupak javne nabave, što je izravno kršenje Zakona o javnim nabavama.

Preporuke revizije HNŽ

Natječajna dokumentacija za nabavu uredskog materijala i računalne opreme u vrijednosti od 1.416.297 KM nije pripremljena na način koji bi osigurao aktivnu konkurenciju, čime je ugrožena pravednost i učinkovitost postupka nabave.

Prilikom nabave specijalnog vozila za Upravu civilne zaštite u iznosu od 292.148 KM, izvršene su izmjene uvjeta plaćanja u odnosu na one definirane u natječajnoj dokumentaciji, što predstavlja ozbiljan propust u procesu nabave​.

Preporuke revizije HNŽ

Neodgovarajuća unutarnja kontrola i financijsko upravljanje

Revizija je ukazala na nedostatke u sustavu unutarnjih kontrola. Većina proračunskih korisnika još uvijek nije imenovala koordinatore za financijsko upravljanje i kontrolu, što je zakonska obveza prema Zakonu o financijskom upravljanju i kontroli u javnom sektoru FBiH. Također, nije uspostavljen registar rizika, niti su izrađene mape poslovnih procesa, što predstavlja značajan problem u pogledu upravljanja javnim sredstvima. Ovi nedostaci povećavaju rizik od neodgovarajućeg upravljanja sredstvima i mogućih zloupotreba.

Nedostatak zakonske regulative

Jedan od ključnih problema jest nedostatak zakona koji reguliraju određene sektore. Županija još uvijek nije usvojila zakon o šumama, što dovodi do nezakonitog korištenja šumskih resursa, a time i do gubitka značajnih prihoda za proračun županije i proračune općina. Također, županija nije usvojila zakon o plaćama i naknadama, koji bi trebao biti usklađen sa Zakonom o plaćama i naknadama u tijelima vlasti FBiH. Ovaj zakon je ključan za reguliranje plaća u tijelima županijske vlasti. Osim toga, Zakon o javnim cestama Hercegovačko-neretvanske županije iz 2002. godine još uvijek nije usklađen sa Zakonom o cestama FBiH, što stvara pravne praznine u upravljanju cestovnom infrastrukturom​.

Kašnjenja u donošenju odluka o javnim nabavama

Revizija je otkrila da se odluke o rezultatima javnih nabava često ne donose pravodobno, a u nekim slučajevima nije zatraženo produljenje opcije ponude u zakonskom roku. Ovakvi propusti otežavaju učinkovito upravljanje javnim sredstvima i dodatno narušavaju transparentnost procesa nabave.

Izvješće o financijskoj reviziji Hercegovačko-neretvanske županije za 2023. godinu ukazuje na ozbiljne probleme koji naglašavaju nedostatak transparentnosti, slabo uspostavljene unutarnje kontrole, nepravilnosti u javnim nabavama i potrebu za usklađivanjem sa zakonskom regulativom. Preporučene mjere imaju za cilj poboljšati standarde financijskog upravljanja, povećati odgovornost rukovoditelja i korisnika proračunskih sredstava te osigurati transparentno i zakonito trošenje javnih sredstava.

Kompletan tekst revizije čitajte ovdje.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.