REPUBLIKA SRPSKA Novi potrošači ne moraju plaćati dugove za struju prethodnika

skuplja struja
Ilustracija

Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske (RERS) krenula je po hitnom postupku u izmjene Općih uvjeta za isporuku i opskrbljivanje električnom energijom jer se ispostavilo da pojedine odredbe nisu u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača u RS i Zakonom o obligacijskim odnosima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, prema Općim uvjetima iz 2022 godine, novi kupac električne energije bio je dužan izmiriti sve zatečene obaveze, odnosno dug koji je prouzročio prethodni krajnji kupac, koji je bio registritran na tom mjernom mjestu, piše Capital.

Sličan problem i u Srbiji

Primjera radi, kod kupovine nekretnine, u slučaju da je postojao dug za struju, teret plaćanja padao je na novog vlasnika, što je mimo svih pravila i normi s obzirom na to da on taj dug nije napravio.

“Zbog toga je bilo potrebno po hitnom postupku izmijeniti članak 49. stav 7. Općih uvjeta koji uređuje predmetnu materiju”, navode u RERS-u.

Inače, slične probleme su imali i pojedini kupci u Srbiji, zbog čega je Vlada Srbije morala intervenirati u jesen prošle godine.

Naime, prema njihovoj uredbi, novi vlasnik je morao donijeti dokaze o promjeni vlasništva na objektu i dokaz o plaćanju računa na ime obaveza. Tek nakon toga je mogao zaključiti ugovor o prodaji i ugovor o pristupu sustavu.

Međutim, izmjenama je definirano da neizmirene obaveze prethodnog vlasnika objekta ne mogu biti smetnja da novi vlasnik zaključi ugovor o opskrbljivanju.