REKTOR DEKANIMA SUM-a POVEĆAO PLAĆE Sindikat poručuje: 'Plaće profesora i administrativnog osoblja su degradirajuće'

Sindikat SUM Mostar

Nakon što je portal Hercegovina.info prvi otkrio kako rektor Sveučilišta u Mostaru, Zoran Tomić podiže plaće dekanima ustrojbenih jedinica na ovome jedinom bh. sveučilištu koje radi po hrvatskom planu i programu, te na hrvatskom jeziku, predstavnici nedavno osnovanog Sindikata zaposlenih na Sveučilištu u Mostaru oglasili su se priopćenjem. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U priopćenju koje potpisuje predsjednik Sindikata, Dragan Katić tako stoji:

"Rektor Sveučilišta u Mostaru donio je 12.7.2024. godine ''Odluku“ o povećanju osnovice plaće dekanima u iznosu od 20 posto na osnovu položajnog dodatka. Navedena odluka donesena je u trenutku izuzetno teškog materijalnog položaja djelatnika Sveučilišta u Mostaru, i kao Sindikat Sveučilišta u Mostaru primorani smo reagirati.

Ako je odluka o povećanju plaća dekanima rezultat nepristrane procjene kvalitete i značaja njihovog rada onda je ista nagrada potrebna svim drugim djelatnicima Sveučilišta jer svi mi zajedno doprinosimo izgradnji i njegovoj integraciji.

Djelatnici Sveučilišta u Mostaru radno su diskriminirani, jer za isto radno mjesto nemaju istu osnovicu za obračun plaće, a koliko su plaće profesora i administrativnog osoblja degradirajuće niske govore i sljedeći podaci.

Navodimo nekoliko primjera. Naime, prosječna neto plaća administrativnog osoblja sa visokom stručnom spremom iznosi (10 godina radnog staža) ispod 1000 KM. Prosječna neto plaća docenta (10 godina radnog staža) ovisno o broju radnih dana u mjesecu iznosi od 1300 KM do 1400 KM što je danas na razini ili ispod prosječne plaće u F BiH.

Prosječna neto plaća izvanrednog profesora iznosi od 1500 do 1600 KM, a redovitog profesora od 1700 do 1800 KM. Početna plaća asistenta je ispod 900 KM.

Navedene plaće dva puta su niže u odnosu na prosječne plaće na drugim javnim sveučilištima u BiH. Dekani Sveučilišta u Mostaru imaju značajno veće plaće u odnosu na nastavno osoblje. Koeficijent složenosti posla za obračun plaća za poziciju dekana je 8,50 što u odnosu na koeficijent redovitog profesora u iznosu od 5,50 čini razliku od 54,50 posto.

Povećanjem od 20 posto plaća dekanima je veća čak 65 posto u odnosu na plaću redovitog profesora. Pitamo, zašto se godinama ne poduzimaju aktivnosti na rješavanju strateškog problema financiranja Sveučilišta, jedinog Sveučilišta na hrvatskom jeziku u BiH kad znamo da je upravo to razlog zbog kojega nam mladi ljudi odlaze na druga sveučilišta i najčešće se više i ne vraćaju.

Potrebno je osigurati besplatno (obrazovanje dostupno svima) studiranje redovitim studentima kako bi se zadržali
na ovim prostorima. Rješenje problema je u modelu sustavnog financiranja Sveučilišta iz proračuna kao
što se financiraju i sva druga javna Sveučilišta u BiH, a ne putem visokih školarina.

Uzimajući u obzir navedeno, kao i razumijevanje Sveučilišta kao cjelovitog organizma, onda se ovaj izdvojeni čin povećanja plaće dekanima može razumjeti kao grubo zapostavljanje suštinske koncepcije Sveučilišta kao jedinstvenog duhovnog bića. Sveučilište nije zgrada, nije organ političke misli, nije syllabus, zbroj radnih sati, nije dekanski ispitni rok ni obvezno plaćanje školarine.

Ono je puno više. Duh mu čine njegovi djelatnici, ono je javni interes intelektualne i društvene zajednice. Stoga smatramo kako je ovakvo partikularno pokazivanje simboličke i materijalne moći u potpunoj suprotnosti s onim što jedno Sveučilište mora predstavljati. Moć znanja mora biti ispred bilo koje druge moći," zaključuju predstavnici Sindikata zaposlenih na SUM-u.