REKORDAN IZVOZ Vojna industrija BiH uspješno izvozi oružje i streljivo širom svijeta, pogledajte što najviše traže od nas

Municija streljivo
Ilustracija

Vojna industrija BiH nastavlja obarati rekorde nakon što je u prvih šest mjeseci 2024. godine izvezla oružja i municije ukupne vrijednosti 146,9 milijuna KM, istražuje “Dnevni avaz”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je za blizu 48 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, kada je vrijednost izvoza iznosila 99,8 milijuna maraka.

Prema podacima UIO BiH, najtraženiji su granate, bombe, mine, rakete, te vojna municija i njezini dijelovi, pa je ukupna vrijednost izvoza ovih proizvoda iznosila približno 142,5 milijuna KM. BiH je izvezla i oko 2,7 milijuna KM vrijedne dijelove i pribor za vojno oružje, revolvere i pištolje i ostalo vatreno oružje. U vrhu liste zemalja u koje izvozimo su SAD, Slovačka, Bugarska, Irak, Srbija, Saudijska Arabija…

Rast cijena

Vojni ekspert Berko Zečević smatra da dobri financijski rezultati vojne industrije ne znače da je bilo investicija u postojeće tvornice, već su neke od njih ranije imale slobodne kapacitete koje su popunile. Istovremeno, rat u Ukrajini utjecao je na rast cijena municije i oružja.

Imamo fantastičnu šansu, jer ovo što se sada događa u svijetu trajat će sigurno desetak godina. Bit će izražena potreba za municijom i oružjem, pa je u skladu s tim potrebno tehnološko, ali i zakonsko prestrukturiranje bh. vojne industrije. Potrebni su nam vanjski partneri, vojne firme iz Europe i SAD, i moramo promijeniti odnos da je 51 posto kapitala vlasnik FBiH ili RS, a 49 posto privatni kapital.

“Moramo imati suradnike koji će drastično povećati tehnološke sposobnosti naših firmi i primiti više stručnih, a ne podobnih ljudi. Cijeli život radim na stvaranju uvjeta da BiH ima školovane ljude, ali od stotinjak inženjera obrambenih tehnologija samo 5-6 radi u vojnoj industriji, a primljeni su ljudi po rođačkim i sličnim linijama”, kaže Zečević, te dodaje da jedna od ključnih obveza treba biti i razvoj što više privatnih firmi za proizvodnju komponenti za obrambenu industriju.

Cijela država

Nakon popunjavanja skladišta, koja su ispražnjena zbog ratova u Ukrajini i na Bliskom istoku, vojnopolitički analitičar Hamza Višća očekuje mnogo investicija i pregrupiranje namjenske industrije u skladu s novim potrebama, jer iskustva govore da su vojskama potrebnija sredstva i projektili protuzračne obrane.

Dobro je što imamo strane investitore u našim tvornicama, jer oni dovode i kupce.

Međutim, treba nam kvalitetan odnos svih koji mogu doprinijeti da se to bolje posloži. Nemamo vezu između proizvodnje i škola koje školuju kadrove, mišljenja je Višća. Oni imaju perspektivu, tim više što se NATO, shvaćajući ozbiljnost situacije u Ukrajini, opredijelio da jača obrambene kapacitete, a većina zemalja povećava vojne proračune.

“Stvarni kapaciteti zapadnih zemalja trenutno ne zadovoljavaju njihove potrebe, pa kupuju gdje stignu. Ministarstvo obrane bi moglo mnogo učiniti kada bi namjensku industriju posmatralo u oba entiteta ravnopravno i kada bi entiteti surađivali, pa da rezultat bude na dobrobit cijele države”, dodaje Višća.

Ukupna vrijednost izvoza po godinama:

  1. godina 241.144.400,98 KM
  2. godina 196.023.892,06 KM
  3. godina 192.875.889,72 KM
  4. godina 141.005.039,13 KM
  5. godina 195.957.278,29 KM