RECEPT ZA USPJEH Profesor latinskog jezika stvorio prvi bosanski ljuti umak koji 'prži na sva tri jezika'

Ljuti sos Mario Vrhovac

Mario Vrhovac, po vokaciji profesor latinskog jezika i filozofije, a po osobnoj strasti poljoprivrednik s ljubavlju prema uzgoju paprika, svakodnevno podučava djecu u školi u Sarajevu, dok u Busovači, gdje živi, ne dopušta da mu djedovina propadne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na imanju svojih predaka stvorio je malo poljoprivredno carstvo. Danas je tvorac prvog bosanskog ljutog umaka, namijenjenog za sve one s istančanim ukusom za ljuto.

Ljuti sos Mario Vrhovac

„Htio sam iskoristiti ovu zemlju, da ne propada, da zasadim paprike i zatim krenem praviti umak. Kada sam saznao da se više ne proizvodi umak 'Ljutko', koji mi je bio među omiljenim proizvodima, došao sam na ideju da ga napravim sam. Taman tada je mama zasijala ljute paprike, i zahvaljujući tome i recepturi Ljutka, krenuo sam sam s proizvodnjom. Prvi koji su ga testirali bili su moji prijatelji, koji su mi dali zeleno svjetlo i vjetar u leđa da nastavim. Intenzivni početak uzgoja paprika počeo je u proljeće 2023. godine. Sjeme je ostalo od prošle sezone kada su bili prvi počeci uzgoja i eksperimentiranja s sosom,” priča Mario za Hercegovina.info.

Ljuti sos Mario Vrhovac

Nesumnjivo je da je ovaj sos namijenjen isključivo ljubiteljima izuzetno jakih i začinjenih dodataka jelima i nije za početnike. Sve namirnice koje se koriste za pravljenje ovog sosa su domaće proizvodnje, iz Mariove bašte.

Ljuti sos Mario Vrhovac

„Glavni sastojak je chilli paprika, zatim luk, bijeli luk, mrkva i jabuka. Jedino što kupujem od povrća je đumbir, koji mu daje poseban šmek i originalnost.“

Olakšavajuća okolnost za sadnju paprika i povrća je plodna zemlja uz rijeku Ivančicu, koja nikada ne presušuje, pa uvijek ima dovoljno vode za zalijevanje.

Ovaj umak je jedinstven i po tome što se pravi u kućnim uvjetima. Čitav proces izrade je prirodan, ručno se obavlja, a postao je obilježje jedne obitelji. Mario uz pomoć svojih roditelja nastoji napraviti kvalitetan proizvod, koji će zadovoljiti i najstroža nepca. Proizvodnja nije velika, tvornička, već kućna, obiteljska, pa se u svakoj teglici sosa osjeti posvećenost koju Mario i njegovi roditelji ulažu u ovaj posao.

Ljuti sos Mario Vrhovac

„Bosnian hot sos“ se jedino može naći u specijaliziranim prodavaonicama u Sarajevu. Bosanci i Hercegovci vole ljute umake, pa je prošla tura prodana, a Mario sada pravi novu. Točan proces pravljenja ne želi otkriti. Trenutno ima crveni i zeleni umak, a planira različite varijacije.

Prvi bosanski ljuti umak nosi još jednu zanimljivost. Namijenjen je, prije svega, korisnicima s naših prostora, ali će se sigurno svidjeti i strancima koji dolaze u Bosnu i Hercegovinu, a i ako ovaj umak ponesu u svoje domovine, sigurno će ih podsjetiti na BiH.

Ljuti sos Mario Vrhovac

„Shodno državi u kojoj živimo, dao sam mu simboličan naziv 'Bosnian hot sos', odnosno 'BHS', što je i skraćenica za tri službena jezika koja se koriste u BiH. Na temelju toga, napravio sam i krilaticu 'Prži na sva tri jezika'. Mada vjerujem da prži na svim jezicima, ne samo na ovim našim, balkanskim,“ šali se Mario.

Mario je uspio spojiti školstvo i poljoprivredu. Iako su to potpuno različite oblasti, kao i sve, moraju imati nešto zajedničko – pristupiti im s puno ljubavi i posvećenosti.

Ljuti sos Mario Vrhovac

„Filozofija i latinski jezik su mi nespojivi s poljoprivredom osim latinskog naziva roda (genus) paprika Capsicum, odakle potječe naziv za aktivnu supstancu 'Capsaicin' koja daje ljutinu u većoj ili manjoj mjeri. Posao prosvjetnog radnika s uzgojem paprika lako je spojiv jer je glavni dio posla oko paprika tijekom ljeta, kada imamo godišnji odmor, a sve ostalo se može stići vikendom.“

Mariju nije cilj otići odavde. Smatra da svojim radom može stvoriti bolje uvjete za život, samo treba malo više truditi se i raditi na sebi. Smatra da u društvu u kojem živimo, potpuno je nesigurno osloniti se na jedan izvor prihoda. Mora se imati nešto dodatno, „sa strane“, što nam je najbolje pokazao koronavirus.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.