REAKCIJE NAKON IZBORA Kritike kampanji Trojke, puno upitnika oko mandata Rahimića i Hadžiomerovića

Trebinje lokalni izbori glasovanje
hercegovina.info

Kako se nakon izbora u Mostaru već naziru izborni pobjednici i gubitnici, tako sve više političkih aktera u javnost izlazi sa objašnjenjima, kritikama i priopćenjima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koalicija Trojka, koju čine SDP, NiP i Naša stranka, ostvarila je poprilično slab rezultat u odnosu na 2020. no izgleda kako će ipak uspjeti doći do tri vijećnika.

Slab rezultat komentirao je i Arman Zalihić, pod čijim je vodstvom tadašnji BH Blok prije četiri godine ulovio šest mandata.

Zalihić: 'SDP došao na povijesni minumum'

"S obzirom na sve što se događalo od momenta kad sam podnio ostavku na mjesto predsjednika SDP-a Mostara do izbornog kraha kojeg je SDP doživio u Mostaru, veliki broj naših članova i građana protekla dva dana me je pitao za mišljene oko cijele situacije. 

Razloge ostavke sam vrlo jasno iznio nakon njezinog podnošenja jer sam to bio dužan učiniti zbog birača i članova koji su mi u dva navrata dali legitimitet na izborima.

U međuvremenu sam odbio više desetaka poziva novinara i nisam komentirao unutarstranačke stvari, kako stranci ne bih načinio štetu na Lokalnim izborima. Jesam li tada bio u pravu ili ne, neka svatko zaključi ponaosob.

Činjenica je da je mostarski SDP bio jedna od najuspješnijih organizacija u BiH, a da je za pola godine došao na povijesni minimum. 

Ostvaren je tri puta slabiji rezultat u odnosu na prethodne lokalne izbore i tri puta slabiji rezultat u odnosu na rezultate stranaka trojke u Mostaru na zadnjim općim izborima. 

Nadam se da je svima koji su vodili procese u mostarskom SDP-u poruka građana jasna i da će preuzeti odgovornost, umjesto da krivce za neuspjeh traže u drugima. 

Članovima mogu obećati da ću vrlo aktivno sudjelovati u analizi rezultata i svim procesima u SDP-u koji slijede. Ovim putem čestitam svim SDP-ovim gradonačelnicima i načelnicima kao i onim organizacijama koje su ostvarile dobar izborni rezultat", napisao je Zalihić.

Rahimić izbjegava odgovoriti hoće li preuzeti mandat

Koalicija 'Grade moj' već je ranije objavila kako njihov nositelj gradske liste Sanel Kajan odustaje od mandata, te su javno priupitali nositelje gradske liste Koalicije za Mostar i Trojke, Đanija Rahimića i Sanjina Hadžiomerovića hoće li oni preuzeti mandate ili će ih i oni prepustiti nekom drugom.

Rahimić se obratio putem društvenih mreža, no izravan odgovor na ovo pitanje u potpunosti je izbjegao.

U svom priopćenju je napisao:

"Prije svega želim da vam se od srca zahvalim na izuzetno velikoj podršci koju ste ukazali meni i listi Koalicija za Mostar na održanim lokalnim izborima.

Ovakav rezultat je potvrda ispravnosti naših zalaganja i nastojanja, ali i dodatna motivacija za sve izazove koji su pred nama.

U proteklih 30 dana trudio sam se voditi jednu izrazito pozitivnu kampanju, ne spominjući druge i nudeći građanima i javnosti konkretne ideje i vizije razvoja našeg grada.

Ovih dana sam bio poprilično zauzet prisutnošću na terenu i koordinacijom aktivnosti na uspostavljanju putne komunikacije u Drežnici, koja je oštećena uslijed elementarne nepogode koja nas je zadesila.

Ipak, s obzirom da sam direktno spomenut u priopćenju za javnost koalicije “Grade moj”, dužan sam reagirati, iako sam iznenađen imajući u vidu da još ni približno nemamo službene rezultate izbora.
Moje opredjeljenje je bilo i bit će Grad Mostar, kao i sve teme vezane za Mostar, i to nisam uvjetovao nikakvim izbornim rezultatom. Zatečen sam činjenicom da su neki kandidati donijeli odluku o neprihvaćanju mandata, nakon što nije prošlo ni 24 sata poslije izbora te se ne mogu oteti dojmu da se radi o unaprijed pripremljenom scenariju izlazne strategije.

Ja obećavam da svoje objave neću brisati, a pozivam ostale činioce političkog života da prestanu sa prepucavanjima, jer je to najmanje što nam treba u ovom momentu" stoji u Rahimićevoj objavi.

Lovčeva podrška

Semir Drljević Lovac, vođa stranke PMP koja je dio koalicije 'Grade moj' ponudio je Rahimiću podršku za funkciju predsjednika gradskog vijeća.

"Podrška Ðaniju Rahimiću za predsjednika gradskog vijeća. Želim vjerovati da će Ðani Rahimić ostati vijećnik i postati predsjednik Gradskog vijeća Mostara. Moju podršku i podršku moje partije ima. 
Vidjet ćemo ima li podršku svoje. SDA je usavršila metode diskreditacije uspješnih Bošnjaka koji imaju podršku naroda", napisao je Lovac.

Iako su napravljene prve projekcije imena koja ulaze u mostarsko gradsko vijeće, izvjesno je da bi i Sanjin Hadžiomerović koji je nosio listu SDP-a odnosno Trojke mogao odbiti mandat zbog potencijalnog sukoba interesa, budući da je zamjenik direktora BHANSA-e. Ukoliko se to dogodi, najvjerojatniji novi vijećnik će biti Elmir Šator iz NiP-a, budući da je velika vjerojatnost kako će Aner Žuljević, slično kao i Sanel Kajan odbiti mandat, te nastaviti djelovati kao parlamentarac.

Člana 4

Od Đanija Rahimića još se čeka očitovanje bez okolišanja, javnost zanima hoće li prihvatiti mandat i želi li uopće postati vijećnik, odnosno novi predsjednik Gradskog vijeća, gdje bi najvjerojatnije onda naslijedio Salema Marića. Ukoliko i on odbije, ime Mirze Drežnjaka najčešće se spominje u krugovima bliskim SDA u kontekstu preuzimanja uloge predsjednika Gradskog vijeća.  

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.