RAZVITAK PRED VIJEĆNICIMA Hoće li Grad Mostar dati sarajevskim prodavačima čajeva zemljište u zamjenu za stanove

Razvitak monetize

Na sjednici Gradskog vijeća Mostara koja će se održati u ponedjeljak, 15. srpnja, kao dvadeseta točka dnevnog reda pred vijećnicima i vijećnicama će se naći "Odluka o davanju suglasnosti za sklapanje Ugovora o ortakluku"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako doznaje Hercegovina.info riječ je o odluci kojom će se Grad Mostar obvezati na javno-privatno partnerstvo sa tvrtkom Monet Group d.o.o. iz Sarajeva u obnovi zgrade nekadašnje robne kuće i stambene zgrade Razvitka.

Grad ne može samostalno obnoviti Razvitak

U dokumentu koji je poslan vijećnicima, navodi se kako Grad Mostar nije u mogućnosti samostalno obnoviti ovaj kompleks, pa se zbog toga tražilo najpovoljnije rješenje.

U prijedlogu ovoga ugovora između Grada Mostara i privatne tvrtke tako se navodi:

"Usvajanjem regulacijskog plana polovinom studenog 2023. godine omogućeno je da se može krenuti sa obnovom zgrade. 
Firma Monet Group d.o.o je investitor koji je kupio objekt i koji ga planira obnoviti. Grad Mostar kao suinvestitor po zaključenom Ugovoru o ortakluku bi nakon okončanja obnove, odnosno izgradnje zgrade na osnovu predmetnog ugovora stekao pravo vlasništva u korist Grada Mostara na etažnim jedinicama (potpuno izgrađenim stanovima) na kojima postoji stanarsko pravo.

Odluka Za Vijeće-Razvitak II by Uredništvo hercegovina info on Scribd

Kako bi se izvršila obnova zgrade i omogućio povrat stanova prijeratnim stanarima zgrade Razvitak, to se predlaže Gradskom vijeću Grada Mostara donošenje Odluke o davanju suglasnosti za sklapanje Ugovora o ortakluku.

Grad će uložiti zemljište kako bi stanarima vratio stanove

Dalje se navodi kako Grad Mostar u ovu obnovu neće morati ulagati vlastita  financijska sredstva, ali će načelni ulog Grada Mostara u ovaj poslovni poduhvat biti vrijednost zemljišta obuhvaćenog regulacijskim planom za ovaj objekt u dijelu na kojem suinvestitor Monet Group d.o.o. Mostar nema pravo vlasništva.

Realizacija ove Odluke iziskuje sredstva jer će Grad Mostar provesti postupak eksproprijacije nekretnina na okolnom zemljištu, što je preduvjet da se kroz postupak oblikovanja građevinske parcele u skladu sa važećim regulacijskim planom dobije potrebna površina zemljišta za izgradnju stambeno-poslovnog objekta koji će biti u vlasništvu Grada Mostara i firme Monet Group d.o.o.  

Monet group
Financijsko stanje tvrtke Monet group

Po okončanju ugovora, Grad Mostar kao ortak i suinvestitor će postati vlasnik ukupno 60 stanova projicirane kvadrature 3842 m² sa svim pravima i obvezama koje proistječu iz činjenice etažnog vlasništva; dok će Monet Group d.o.o. Sarajevo postati vlasnik ostalog dijela građevinskog objekta i zemljišnih parcela koje služe redovnoj upotrebi objekta, prema namjeni iz regulacijskog plana.

Kao razlozi za sklapanje ovog ugovora navode se činjenica da grad Mostar nije u stanju samostalno izvršiti obnovu, kao ni vratiti stanove prijeratnim vlasnicima. 

Obogatili se na internetskoj prodaji čajeva


Zgrada mostarskog Razvitka u samom središtu grada jedan je od simbola prijeratnog Mostara. Uz robnu kuću bio je smješten i stambeni dio gdje je živjelo 60 obitelji, a koji je zbog ugrožavanja opće sigurnosti ljudi i imovine porušen. Poslovni dio objekta je u ruševnom stanju i godinama čeka obnovu. Bivši stanari zgrade Razvitak imaju stanarsko pravo i obvezu države da im vrati imovinu. 

Ovim se potvrđuje pisanje portala Hercegovina.info iz siječnja, kako su tvrtke Monetize AD i Social net, udruženi u novoosnovanu MoNet group, pokrenule priču o investiciji u obnovu Razvitka, a u tome imaju blagoslov gradskih vlasti Mostara. Ovaj prijedlog ugovora nastao je nakon dvije godine redovih sastanaka sa gradonačelnikom Marijom Kordićem i predsjednikom Gradskog vijeća Salemom Marićem.

Ajdin Brković i Mersad Vejzović
Ajdin Brković i Mersad Vejzović.

Suinvestitora, tvrtu Monetize AD regionalni mediji su spominjali u negativnom kontekstu zbog bavljenja tzv. affiliate marketingom, a portali Raskrinkavanje i FakeNews Tragač naveli su kako se bave prodajom proizvoda zvanih GoSlim, HyperTea, Prostamid, Parazol i DiaTea preko stranice kompanije Limited Charm, a koji se na drugim internetskim stranicama promoviraju manipulativnim taktikama i neistinitim informacijama.

Iza ove tvrtke stoje osnivači i vlasnici- poduzetnici Ajdin Brković i Mersad Vejzović.

Ono što je zasad poznato je kako će se novi Razvitak, ukoliko ova odluka prođe na Gradskom vijeću, prema podacima investitora protezati na 41.000 metara kvadratnih, od toga 11.000 stambenih kvadrata i 2.300 kvadrata uredskih prostora. Broj stanova još nije definiran, ali predviđa se da će ih biti između 160 i 180. Ostatak će činiti trg, tržni centar i tri etaže podzemnih parking garaža, te prolazi prema Ulicama maršala Tita i braće Fejića. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.