RAST CIJENA GORIVA U BiH Poskupljenja zbog porasta cijene nafte na svjetskim burzama

Benzinska crpka gorivo
hercegovina.info

Zbog rasta cijene barela sirove nafte na svjetskim burzama, na benzinskim postajama u BiH u narednim danima očekuju se više cijene goriva za pet feninga po litri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Almir Bečarević, stručnjak za energetiku, kazao je da se sljedećeg tjedna očekuje poskupljenje goriva jer je, kako kaže, došlo do rasta cijene nafte na svjetskim burzama.

"Očekujemo da će cijene biti više za pet feninga po litri za sve vrste naftnih derivata", rekao je Bečarević, pišu Nezavisne.

Ističe da je vrlo teško prognozirati što će se događati u narednom razdoblju, jer se cijene na svjetskim tržištima konstantno mijenjaju.

Milovan Bajić, potpredsjednik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske i direktor "Krajinapetrola", rekao je za "Nezavisne novine" da se u narednim danima očekuju poskupljenja na benzinskim postajama u Srpskoj.

"Dolazi do rasta ulaznih cijena goriva, tako da nas sljedećeg tjedna očekuju više cijene", izjavio je Bajić.

Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja građana DON iz Prijedora, ranije je za "Nezavisne novine" rekla da su građani BiH potpuno otupjeli na povećanja cijena, pa tako i u slučaju goriva.

"Na poskupljenje goriva definitivno nitko ne može utjecati, te kada dođe do rasta cijene barela na svjetskoj razini, dođe do poskupljenja i kod nas. No, realno je da mora postojati određeni period kako bi se to odrazilo na naše tržište", izjavila je Marić.

Naglašava da će poskupljenje goriva na benzinskim postajama u BiH biti ogroman udar na potrošače, jer su automobili, kako kaže, nužnost.

"Ovo zaista više ne vodi nikamo… Ne znam ni kako možemo definirati potrošačku košaricu, koja je prešla 3.000 KM, a znamo da, kada dođe do viših cijena goriva, i ostale namirnice poskupe", rekla je Marić te dodala da će to građanima predstavljati problem.

Podsjetimo, cijena nafte na svjetskom tržištu je ispod 73 dolara, budući da trgovci očekuju odluku američke središnje banke o kamatnim stopama, suzdržani zbog znakova smanjenja potražnje u Kini.

Na londonskom tržištu cijena barela bila je gotovo nepromijenjena i iznosila je 72,84 dolara. Na američkom tržištu barel se prodavao po cijeni višoj za 23 centa, odnosno 70,32 dolara.