PUNO BERBI VEĆ ZAVRŠENE Nikad toplija godina dovela do rane berbe voća

Mostar,tržnica mostar,mostarska tržnica,prodavači,voće,povrće,bobičasto voće
Hercegovina.info

Nikad toplija godina dovela je do toga da su voćke ranije stigle za berbu. No, tu su i ožegotine i gljivice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve voćne vrste ove godine brale su se i brati će se i do dvadesetak dana ranije u odnosu na prošlu godinu. Uzrok je u blagoj zimi i relativno toplom proljeću, piše Agroklub.

Većina sorti jabuka i krušaka izbjegle su proljetne mrazeve. Voćari zadovoljno trljaju ruke, za razliku od 2023. godine.

Borovnice i maline počele su se brati već krajem svibnja i berba je skoro završena.

Već je obrana šljiva, čačanska rana, a počela je, ili će ubrzo početi s berbom i čačanska ljepotica. Stanley i čačanska rodna počele su dobivati boju i počet će se brati najkasnije do početka kolovoza, što je 15 do 20 dana ranije u odnosu na prethodne godine.

Kod jabuka, do kraja srpnja mogla bi početi berba sorte Gala. Što se tiče krušaka, počela je berba sorte Butira, a junska ljepotica brala se već u prvoj polovici lipnja.

Za nekoliko dana, počet će i berba Santa Marije koja se uglavnom posljednjih godina počinje brati početkom kolovoza.

Imajući u vidu visoke temperature i tropske noći, voćarima se ne preporučuje ljetna rezidba voćaka kako ne bi došlo do stresa biljaka i prijevremenog opadanja plodova uslijed visokih temperatura i ožegotina od sunca.

Na nekim stablima se mogu primijetiti i truli plodovi. Razlog je gljivica Monilinia fructigena koja uzrokuje truljenje plodova na kojima se pojavljuju bijeli, koncentrični prstenovi, puni konidija.

Konidije se prenose i ostvaruju infekciju na okolnim plodovima, naročito u unutrašnjosti krošnje, u kojoj je prisutno više vlage.

Takve plodove trebalo bi ukloniti sa stabala i obaviti tretman zaštitnim sredstvima s što kraćom karencom.

Navodnjavati nasade

Meteorolozi najavljuju još barem dvije sedmice sušnog razdoblja. Iako još ima vode u gornjem sloju zemljišta, bilo bi dobro da se u tom razdoblju obave barem dva navodnjavanja, što sistemom kap po kap, što raspršivačima, odnosno kišenjem.

Kod jabuka i krušaka, kao i šljiva, dolazi do nalijevanja ploda i sada im je voda najpotrebnija.