PRVI KORAK PREMA RAVNATELJU FUP-a Raspisan javni natječaj za imenovanje Neovisnog odbora, FUP bez šefa od 2019. godine

FUP
Ilustracija

Zajednička radna grupa Odbora za izbor i imenovanje Zastupničkog i Doma naroda Parlamenta Federacije BiH rapisala je javni natječaj za imenovanje Neovisnog odbora.

Riječ je o neovisnom tijelu Parlamenta Federacije BiH čiji članovi se imenuju na razdoblje od četiri godine a zadatak neovisnog odbora je raspisivanje i provođenje javnog natječaja za imenovanje direktora Federalne uprave policije, piše Faktor.


Od 2019. godine Federalna uprava policije nema direktora, odnosno, odlaska dotadašnjeg direktora Dragana Lukača u mirovinu. Trenutno, na čelu FUP-a nalazi se Vahidin Munjić.

Javni natječaj FUP


Članovi neovisnog odbora se imenuju na razdoblje od četiri godine. Neovisni odbor čini sedam članova i njihov sastav odražava nacionalnu strukturu stanovništva prema važećem popisu stanovništva u Bosni i Hecegovini.

Biraju se među istaknutim stručnjacima iz oblasti pravnih ili kriminalističkih znanosti, društevnih ili prirodnih znanosti.
Ukoliko je federalni ministar unutarnjih poslova Bošnjak, direktor FUP-a može biti Srbin, Hrvat ili netko iz reda ostalih, a zamjenik Bošnjak. Budući da je ministar Ramo Isak, direktor FUP-a trebao bi po svemu sudeći biti Hrvat.