PRVI DAN ŠKOLE U istočnoj Hercegovini više učenika nego lani, u Trebinju nakon 13 godina upisana 4 odjeljenja prvašića

škola učenici Trebinje
Z. Lojpur/Hercegovina.info

Početak rujna donosi nove školske radosti, a za prvašiće predstavlja početak školskog doba. Na području Grada Trebinja u novu školsku godinu upisano je ukupno 306 prvašića, što je više u odnosu na prethodnu godinu. Ono što posebno raduje je formiranje 4. odjeljenja prvašića u školi Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Što se tiče Trebinja, 306 prvašića, 298 je bilo prošle godine, recimo u centralnoj školi Jovan Jovanović Zmaj je 17 učenika manje ove godine, u OŠ Vuk Karadžić 10 učenika više i u OŠ Sveti Vasilije Ostroški 15 učenika više. Osnovna škola Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški prvi put nakon 13 godina upisala 4 odjeljenja prvašića što je zaista, trudili smo se, radili, nadam se da će od sada svake godine biti po 4 odjeljenja”, rekao je za Hercegovina.info Milorad Nadaždin, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola regije Hercegovine.

škola učenici Trebinje

Osnovna škola ‘’Vuk Karadžić’’ Trebinje spremna je za novu školsku godinu, a novitet je predmet Humanost i sigurnost.

''Mi smo prošle godine bili jedna od 16 škola koja je krenula eksperimentalno s uvođenjem novog predmeta Humanost i sigurnost, tako da smo prošli tu obuku. Imamo već jednu godinu iza nas, a ove godine krećemo s tim predmetom s tim što se on uvodi u VII, VIII i IX razred, to je novina u odnosu na prethodne godine. Taj predmet se izučava fakultativno, tako da će od ove školske godine sve škole u RS imati priliku izučavati taj predmet'', istaknuo je Aleksandar Vukanović, direktor OŠ Vuk Karadžić Trebinje.

škola učenici Trebinje

I u ostalim općinama istočne Hercegovine u novu školsku godinu upisano je više prvašića.

''Generalno, što se tiče broja prvašića, zaista smo svi radosni jer 81 prvašić je više, u ovoj školskoj godini 654. Recimo, u OŠ Sveti Sava Gacko 30 učenika je više, u OŠ Petar II Petrović Njegoš u Bileći je više 23 učenika, u OŠ Risto Proroković Nevesinje više je 15 učenika, u školi Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški također 15 učenika više. Zanimljivo je kako je u Berkovićima upisano 11 prvašića više i zaista nas to raduje'', dodaje Nadaždin.

Kao poseban uspjeh, Nadaždin ističe činjenicu da se nijedno odjeljenje područnih škola u seoskim i ruralnim područjima nije ugasilo.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.