PRVA TRANSPLANTACIJA SRCA U BiH Obitelj preminulog 21-godišnjaka pristala donirati organ

bolnica liječnici operacija
Ilustracija/Pexels

U Javnoj ustanovi Kantonalna bolnica Zenica (JU KB Zenica) početkom ovog mjeseca uspješno je obavljena eksplantacija organa s moždano mrtvog donora, starosne dobi od 21 godinu, što je rezultiralo prvom transplantacijom srca u povijesti Bosne i Hercegovine, koja je obavljena u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon dijagnostificiranja moždane smrti kod pacijenta, medicinski tim JU KB Zenica obavio je razgovor s obitelji preminulog, kako bi se dobila suglasnost za donaciju organa, a nakon što je obitelj pristala, omogućeno je da se provede transplantacija.

Federalno ministarstvo zdravstva i Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, ovim povodom, organizirali su konferenciju za medije, te je istaknuto kako je ovo povijesni uspjeh za bh. zdravstvo, prenosi BHRT.

Naglasili su kako posebna zahvalnost ide prof. dr Nerminu Granovu, koji je bio na čelu tima liječnika koji su obavili transplantaciju.

Novo srce

Kako su rekli, 44-godišnji pacijent, koji je dobio novo srce, izašao je iz bolnice i uspješno se oporavio.

Ova operacija predstavlja prekretnicu u medicinskoj povijesti zemlje, otvarajući nove mogućnosti za razvoj kardiovaskularne kirurgije u regiji. Srce je transplantirano pacijentu koji je dugo čekao na ovu vitalnu operaciju.

Inače, pacijenti koji trebaju transplantacije organa u BiH nalaze se na dugim listama čekanja, a jedan od razloga je i slaba svijest građana o važnosti doniranja organa.

Ovaj događaj predstavlja važan korak naprijed za zdravstveni sustav Bosne i Hercegovine, posebno u oblasti transplantacijske medicine, koja se suočava s brojnim izazovima zbog ograničenih resursa i infrastrukture. Uspjeh ove operacije rezultat je bliske suradnje između zdravstvenih ustanova u Zenici i Sarajevu, kao i posvećenosti medicinskih profesionalaca koji su uključeni u postupak.