PROZVAN GRAD Mještani Miljkovića poručuju: 'Postupite po zakonu'

prosvjed protiv solara Miljkovići
Hercegovina.info

Neformalna grupa građana 'Zaustavimo nezakonite izmjene Prostornog plana u Mostaru' pozvala je Grad Mostar da postupi po zakonu te uputi Adisa Gološa, urbanističko građevinskog inspektora da izađe na teren.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Investitor nastavlja radove, gradilište nije ograđeno

Naime, prema Zakonu o građenju Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNŽ), gradilište mora biti ograđeno, a na vidljivom mjestu mora biti postavljena ploča s osnovnim informacijama o projektu, uključujući broj i datum izdavanja građevinske dozvole.

Prema ovom zakonu konkretno u članku 78. propisuje se sljedeće:

  • - Investitor je obavezan osigurati da se na gradilištu, na vidnom mjestu, postavi informativna ploča koja sadrži ključne podatke o građevinskoj dozvoli i projektu.
  • - Također, investitor je odgovoran za ograđivanje gradilišta i postavljanje odgovarajućih sigurnosnih mjera za zaštitu prolaznika i okolnog prostora.
  • - Osnovne informacije koje ploča mora sadržavati uključuju:
  • - Naziv investitora,
  • - Podatke o izvođaču radova,
  • - Broj građevinske dozvole i datum izdavanja,
  • - Vrstu i opis objekta koji se gradi,
  • - Podatke o nadzornom inženjeru i odgovornom projektantu,
  • - Rok za izvođenje radova.

Ovo je dio standardnih obaveza koje se primjenjuju kako bi se osigurala transparentnost i kontrola rada na gradilištima unutar HNŽ-a. Ove odredbe osiguravaju da su svi građevinski projekti u skladu s zakonom i dostupni za inspekcijski nadzor.

Građevinski radovi za solarna postrojenja prije nekoliko dana započela su u ovom naselju, uz cestu Mostar – Čitluk. Naime, radi se o parceli koja je ranije bila u vlasništvu poduzetnika iz Posušja Ivana Pavkovića – Šišovića koji je u travnju ove godine odustao od gradnje solarne elektrane u Miljkovićima, iako je prethodno ishodio sve potrebne dozvole za gradnju iste. Odlučio je kako solare neće praviti bez suglasnosti mještana MZ Miljkovići, no svoju tvrtku Enersol, kao i pribavljene dokumente, dozvole i koncesije, prodao je profesoru na mostarskom sveučilištu, Franji Takaču.

Takač je prije tri dana s bagerima izašao započeo nastavak radova na izgradnji solara, koje su odmah blokirali mještani Miljkovića. U petak su održali i veliki prosvjed protiv nastavka radova te poručili kako neće dozvoliti solarmaniju, da se solari prave bez njihove suglasnosti i bez njihova sudjelovanja u javnoj raspravi.