FOTO  Provjerili smo u kojoj fazi je izgradnja olimpijskog bazena u Mostaru i evo što smo zatekli

Bazen u Mostaru
Hercegovina.info

Olimpijski bazen u Mostaru jedna je od onih nedovršenih tema kojih se javnost svako malo sjeti, pogotovo kada ih uspjesi i dobri rezultati Lane Pudar podsjete na to da najbolja mostarska i bh. plivačica nema mogućnosti održavanja treninga u svom Mostaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok Lana vrši posljednje pripreme pred odlazak na Olimpijske igre, fotoreporter Hercegovina.info obišao je lokaciju izgradnje dugo obećavanog olimpijskog bazena, te zabilježio aktualno stanje na tom gradilištu u naselju Južni logor.

Bazen u Mostaru

Projekt olimpijskog bazena koji je 2022. godine pompozno najavljen uz dolazak tadašnjeg premijera Federacije, a današnjeg osuđenog kriminalca Fadila Novalića, koji je gradilište posjetio zajedno s gradonačelnikom i predsjednikom Gradskog vijeća Mostara, u vrijeme pred Opće izbore te godine dugo je stajao u mjestu.

Rokovi su nekoliko puta prolongirani, no kako je vidljivo na fotografijama, nešto se ipak radi. Na terenu je vidljiv određen broj strojeva i radnika, a i postavljeni su temelji za buduće zdanje.

Bazen u Mostaru

Na terenu smo zatekli radnike na mostarskim vrućinama, a strojevi su bili u pogonu.

Podsjećamo, na samom gradilištu je istaknuta tabla na kojoj je označen studeni 2023. godine kao datum kada su započeti radovi, a rok za izgradnju je označen kao 18 mjeseci, s tim da je maksimalni rok izvođenja radova 24 mjeseca. Hoće li strojevi i ljudi koji su u pogonu uspjeti izgraditi olimpijski bazen modernog izgleda u skladu s rokovima, ostaje da vidimo, ali sigurno je da bi se na njemu, kao takvom, mogla bez problema organizirati velika svjetska i europska natjecanja u plivanju.

Bazen u Mostaru

Odjel za prostorno građenje, bazen je stavio na područje Južnog logora s obzirom na njihove tvrdnje da je tamo isključivo gradska zemlja i ne bi imali problema, kakvih bi primjerice imali u Sjevernom logoru gdje vlasnički odnosi i nisu baš sređeni.

Sama financijska konstrukcija bazena od samih početaka se stalno mijenjala, pa se tako baratalo ciframa od 10 milijuna, pa sve do 25 milijuna maraka, a Grad Mostar je prošle godine u ovo vrijeme imao osiguranih 9 milijuna.

Bazen u Mostaru

Podsjetit ćemo vas, gradonačelnik Mario Kordić govorio je prošle godine o gradnji bazena, objasnivši pritom zbog čega se toliko dugo čeka na početak građevinskih radova. Opsežna pripremna procedura, javne nabavke glavni su, kazao je, razlog, a tada je još u tijeku bila procedura za izbor najpovoljnijeg izvođača radova, te je bilo pitanje dana kada će ista biti završena. Ipak, za projektanta je izabrana tvrtka „AAA-GROUP“ d.o.o. Mostar.

Bazen u Mostaru

Prva faza gradnje podrazumijeva izgradnju betonske konstrukcije, krova te izradu staklene fasade.

“Izgradnjom prve faze, u međuvremenu će se napraviti javni natječaj za drugu fazu. On će značiti instalacijske radove, sve instalacije, tehnologija, elektroinstalacija – jaka i slaba struja, vodovoda i kanalizacije, zatim pročistači vode i elektronika koja prati sam bazen”, pojasnio je svojevremeno Edin Prašo, direktor Direkcije za izgradnju Kulturno-sportskog centra u Mostaru.

Bazen u Mostaru

Novčana sredstva za izvođenje druge faze radova tek trebaju biti osigurana. Javni natječaj bi trebao biti raspisan po završetku prve faze, kada bi trebala biti poznata i vrijednost izvođenja drugog dijela radova, pisalo se ranije.

Bazen u Mostaru

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.