PROSVJETNI RADNICI 'Vlada HNŽ još jednom pokazuje arogantan i bezobziran stav prema djelatnicima'

Škola štrajk ploča

Nakon što su sindikati osnovnih i srednjih škola HNŽ/K uredno i po zakonu najavili generalni štrajk koji treba započeti 4. rujna 2024. godine, iz nadležnih ministarstava Vlade nisu u zakonskom roku dobili nikakav odgovor niti poziv na mirno rješavanje radnoga spora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„S obzirom na to da tijekom dosadašnjih pregovora nismo postigli bilo kakav dogovor, a da je kolektivnim ugovorima za djelatnost srednjeg i osnovnoga obrazovanja i Zakonom o mirnom rješavanju radnih sporova predviđeno mirenje, ovim putem upoznajemo cijelu javnost da smo još jednom uputili Prijedlog za mirno rješavanje radnoga spora nadležnim ministarstvima“, priopćili su iz Koordinacije sindikata osnovnih i srednjih škola HNŽ.

Predmet spora je isplata jednokratne pomoći po Uredbi Vlade F BiH, povećanje plaće 30 posto, napredovanje u struci (mentor 8 posto i savjetnik 15 posto), najmanje 500 promoviranih te vraćanje u ovo pravo onih koji su ta zvanja imali prije ukidanja, raspisivanje natječaja na neodređeno, 100 posto bolovanje do 42 dana odsustva, isplata tužbi, usklađivanje otpremnina prilikom odlaska u mirovinu s KU MUP-a HNŽ-a, sistematski pregledi, mjesečno usklađivanje toplog obroka s prosječnom plaćom isplaćenom u FBiH prema posljednjim objavljenim podacima Federalnog zavoda za statistiku, potpisivanje Okvirnoga sporazuma za zbrinjavanje radnika za čijim je radom djelomično ili potpuno prestala potreba.

„Budući da smo od Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a u dopisu broj: 03-30-1024/24 od 25. travnja 2024. godine dobili informaciju da nema županijske liste miritelja, to predlažemo da suprotna strana, ukoliko prihvaća proces mirenja, u zakonom propisanom roku od pet dana, predloži miritelja s Liste miritelja i arbitara s koje se imenuju miritelji i arbitri u mirovna i arbitražna vijeća formirana za teritoriju Federacije BiH ili, u slučaju da suprotna strana ne bude imala prijedlog miritelja, da ministar Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a svojim rješenjem, prilikom imenovanja Mirovnoga vijeća u ovom postupku, imenuje miritelja s gore navedene Liste“, kazali su oni.

Ovaj će dokument smatrati relevantnim u slučaju sudskoga spora ukoliko, u zakonom propisanom roku, iz Vlade ne odgovore i ne otpočnu s procesom mirenja.

„Napominjemo kako oodgovornost za štrajk nije na nama nego na onima koji bi mogli učiniti da ga ne bude, ali očito to nemaju namjeru. Nepoštivanjem zakonskih odredbi i manjkom socijalnoga dijaloga ministri u Vladi HNŽ-a na čelu sa Marijom Buhač još jednom pokazuju arogantan i bezobziran stav prema djelatnicima u srednjem i osnovnom obrazovanju“, zaključili su iz Koordinacije sindikata osnovnih i srednjih škola HNŽ.