PROSVJETARI U HNŽ 'U zemlji s toliko kriminala, kriminaliziraju se prosvjetni radnici u borbi za svoja prava'

prosvjetni djelatnici HNŽ
Fena

Čelnici sindikata prosvjetara u HNŽ-u kazali su u petak u Mostaru kako je presuda Općinskog suda o zabrani njihovog štrajka veliki udarac na demokraciju i na pravni položaj svih djelatnika u obrazovanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Općinski sud u Mostaru jučer je odredio privremenu mjeru osiguranja u skladu s kojom generalni štrajk prosvjetnih djelatnika s prostora HNŽ-a nije zakonit. To znači da će nastava u svim osnovnim i srednjim školama HNŽ-a početi u ponedjeljak, 9. rujna.

Predsjednik Sindikata učitelja HNŽ-a Goran Miličević kazao je kako je ovo žalostan dan za ovu županiju i Vladu, jer je ''ovakav potez čisto dokidanje demokracije''.

"Oni su nama zabranili osnovno radničko pravo, a to je pravo na štrajk.  Dok mi kao socijalni partneri dogovaramo kako riješiti problem oni spremaju na sud zabranu štrajka iako čitavu godinu provodimo sindikalne prosvjede, jednosatne obustave rada i sada kad smo krenuli u generalni štrajk oni su u samom startu odluči da će ići tim putem-sudskom zabranom", kazao je Miličević, prenosi Fena.

Naveo je kako je ovakav postupak Vlade Pirova pobjeda.

"Ljudi se u zbornice vraćaju nezadovoljni, pod prijetnjom suda(...) U ovoj zemlji, u kojoj toliko kriminala ima, prosvjetni djelatnici se kriminaliziraju u borbi za svoja materijalna prava, a evo sada vidimo da nam je i pravni položaj ugrožen. Oduzima nam se pravo na štrajk", kazao je Miličević.

Predsjednica Sindikata za srednje i visoko obrazovanje HNŽ-a Edina Čomić kazala je kako je ovaj potez županijske Vlade najavljivan od početka, te je poručila članovima sindikata kako sindikat nije napravio grešku s održavanjem štrajka.

"Mi ćemo tražiti savjete i pomoć i obudsmana i europske organizacije sindikata obrazovanja i idemo dalje u pravnu borbu, ali moramo ispoštovati ovu presudu i vratiti se u školu u ponedjeljak", kazala je Čomić.

Pojasnila je kako ova presuda ne odlaže izvršenje, već da je to privremena mjera koja je hitna i neodloživa, te da nemaju pravo na žalbu već na prigovor koji će njihovi odvjetnici uložiti.

Predsjednik Sindikata srednjih škola HNŽ-a Josip Milić kazao je kako politika u ovome očito ima prste.

"Sprega kriminala i korupcije između Vlade i sudstva je očita. Sprega izvršne i sudske vlasti  je i više nego očita. Donijeli su jednu nezakonitu odluku da se štrajk zaustavlja i da se ide u ročište. Međutim, ovo nije njihova pobjeda. Nisam pesimist, duboko sam uvjeren da u ovoj zemlji ima i poštenih sudaca. Žalit ćemo se i na Županijski sud, na Ustavni ako bude trebalo. Nastavit ćemo s našim djelovanjem i prosvjedima. Nećemo se predati već će iskoristiti sva sredstva koja imamo na raspolaganju", kazao je, među ostalim, Milić.

Sindikat prosvjetara poručio je županijskoj Vlade da da ostavku ukoliko ne mogu rješavati probleme u ovoj županiji. Također, izrazili su nadu u to kako će uspjeti riješiti nastalu situaciju.

Inače, sindikati prosvjetara u HNŽ-u prvobitno su od Vlade tražili isplatu jednokratne pomoći, povećanje plaće 30 posto, napredovanje u struci (mentor osam posto, savjetnik 15 posto), raspisivanje natječaja na neodređeno, isplatu tužbi i mjesečno usklađivanje toplog obroka s prosječnom plaćom u Federaciji.

Iz Vlade HNŽ- a ponuđena im je isplata jednokratne novčane pomoći u iznosu od 1.000 KM, potom povećanje plaća zaposlenicima u prosvjeti u iznosu od pet posto, te dodatnih pet posto mentorima i osam posto savjetnicima u školama, kao i automatsko vraćanje promoviranih mentora i savjetnika u pravo, te obračun uvećanih plaća počevši odmah od 1. listopada tekuće umjesto prvobitno predloženog početka obračuna s prvim danom 2025. godine. Tu ponudu Vlade članstvo sindikata je odbilo te su 4. rujna stupili u generalni štrajk i održali prosvjed.