PROSVJED UMJESTO DANA UČITELJA Sindikati osnovnih i srednjih škola HNŽ te mostarskog Sveučilišta izlaze na ulice

prosvjed prosvjetara HNŽ Mostar
Hercegovina.info

Sindikati osnovnih i srednjih škola HNŽ/K te mostarskoga Sveučilišta će po prvi put Dan učitelja obilježiti prosvjedujući i tražeći svoja prava na ulici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosvjedna šetnja će se održati u Mostaru, u srijedu 2. 10. 2024. s početkom u 12 sati od Kantarevca, preko Rondoa do zgrade županijske Vlade.

Traže veće plaće

''Ignorantski odnos Vlade na naše zahtjeve traje još od kraja prošle godine, a ključna točka nezadovoljstva odnosi se na plaće. Vlada HNŽ-a nema sluha za povećanje plaća, unatoč višemjesečnim pregovorima i brojnim prosvjedima i štrajkovima upozorenja. Posebno je velik problem neusklađivanje plaća s rastućim životnim troškovima, tako da prosvjetni radnici ne mogu održavati životni standard koji odgovara njihovoj obrazovnoj kvalifikaciji i ulozi u društvu'', priopćili su iz Koordinacije sindikata obrazovanja HNŽ/K.

Napominju ovom prigodom kako prosvjetna struka nikada nije bila ovako degradirana kao danas. 

''Unatoč svemu i dalje držimo kako se samo kroz dijalog s Vladom može radnicima u obrazovanju omogućiti dostojanstvo popravljanjem statusa u društvu'', navodi ovaj sindikat.

Sudjelovat će i sindikat pravosuđa

Prosvjednoj šetnji će se pridružiti i Jedinstveni sindikat državnih službenika i namještenika pravosuđa HNŽ/K.

Podsjećamo, prosvjetni djelatnici započeli su generalni štrajk 4. rujna 2024. godine, no Općinski sud u Mostaru donio je rješenje prema kojem je određena mjera osiguranja zabrane organiziranja i provođenja štrajka prosvjetnih radnika u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.