PROPISI I ZAKONI Semir Efendić i gradnja u Novom Gradu - druga strana medalje

Samir Efendić
misbih.ba

Iako se trenutni načelnik Općine Novi Grad, Semir Efendić, na društvenim mrežama pohvalio nalazima portala Istinomjer o aktivnostima čelnika lokalnih vlasti u protekle četiri godine, oni koji dublje analiziraju situaciju na području ove općine uočit će i drugu stranu medalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, portal Istinomjer je u svojoj analizi utvrdio da je Efendić od 68 obećanja u potpunosti ispunio 22, dok je 28 njih ispunjeno većim dijelom. Sedam obećanja je djelomično ispunjeno, tri su ispunjena manjim dijelom, a osam obećanja ostalo je neispunjeno, prenosi Mapa istraživačkih medija.

Dobrinja i Hifa Oil

Efendić je u objavi na Facebooku te nalaze protumačio tako da je “kao načelnik općine ocijenjen najbolje u Kantonu Sarajevo, s najviše realiziranih stavki iz programa danog prije četiri godine”.

Uistinu, na području Općine Novi Grad proteklih godina izgrađeno je mnogo toga, od stambenih objekata, bolnica i industrijskih hala do dječjih igrališta. Druga strana medalje je da je izgrađeno i ono što nije trebalo ili barem ne na način na koji je izgrađeno.

Počet ćemo s Dobrinjom. Građani ovog sarajevskog naselja, koji žive u blizini Sarajevske zračne luke, nažalost su izgubili borbu protiv investitora koji je na ovom području, uz dozvole upitne valjanosti, izgradio benzinsku crpku i kompleks za kerozin. Taj investitor je Hifa Oil. Kompleks je izgrađen, iako se nalazi u trećoj vodozaštitnoj zoni, gdje je, prema Zakonu o vodama Federacije, zabranjena izgradnja spremnika za gorivo.

Kako sada stvari stoje, višemjesečni prosvjedi, peticije, alarmiranje javnosti, izvještavanje medija te pravna borba nisu postigli željeni efekt. Ovaj kompleks izgrađen je i neometano je u funkciji od 8. rujna 2022. godine. Tada je poručeno da “interesi privatnika ne smiju biti važniji od zdravlja građana”. No, dogodilo se upravo suprotno.

Zamršeni slučaj

Amar Taso, stanovnik Dobrinje i član Neformalne grupe građana „Spas u zadnji čas – spasimo Dobrinju“, kaže da ovaj kompleks i dalje predstavlja problem za stanovnike Dobrinje, ali i Sarajeva općenito, budući da se podzemnim vodama s ovog područja opskrbljuje izvorište Bačevo, najveće u Županiji Sarajevo. Ukoliko bi i litra kerozina procurila, ističe, milijuni litara pitke vode bili bi kontaminirani.

Ovaj slučaj je prilično zamršen zbog izrazito podijeljenih nadležnosti po pitanju izdavanja dozvola. Nadležna su pojedina federalna ministarstva poput okoliša i vodoprivrede, poljoprivrede i šumarstva, dok je okolišnu dozvolu izdalo Županijsko ministarstvo komunalnog gospodarstva. Urbanističku i građevinsku dozvolu za skladište kerozina izdala je, pak, Općina Novi Grad.

Kako je u listopadu 2021. godine izvijestio Žurnal, Općina Novi Grad se 2019. godine, prije izdavanja urbanističke suglasnosti, obratila federalnom i županijskom ministarstvu prostornog uređenja. Ni jedno od njih nije dalo pozitivno mišljenje za gradnju.

Portal Fokus tada je objavio i akt Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, u kojem je navedeno kako su sporni vodni akti koji se trebaju preispitati, a koji se odnose upravo na vodozaštitnu zonu. Također, Tužiteljstvu KS podneseno je nekoliko kaznenih prijava protiv odgovornih osoba u Općini Novi Grad i u Kantonu Sarajevo, no one do danas nisu dobile pravosudni epilog.

Otoka i veliki kompleksi

Na području Otoke (Općina Novi Grad) izgrađeni su veliki stambeni kompleksi. Unatoč činjenici da je Ured za borbu protiv korupcije ŽS utvrdio određene nepravilnosti u vezi s naknadnim izmjenama i korekcijama regulacijskog plana „Alipašin most VII“ još 2015. godine, osam godina nakon njegova usvajanja stanje je ostalo nepromijenjeno. O tome je svojevremeno pisao i Fokus.

Iz Ureda za borbu protiv korupcije KS za Fokus su izjavili kako su u kolovozu 2020. godine došli do informacije da su pogrešnim tumačenjem i primjenom odredbi Zakona o prostornom uređenju KS nezakonito izvršene izmjene i dopune više provedbenih planova putem skraćenog postupka „korekcije plana“.

“Uvidom u prikupljene podatke i dokumentaciju, uočeno je da je Regulacijski plan ‘Alipašin Most VII’, nakon donošenja osnovnog plana, više puta mijenjan i dopunjavan, uključujući i korekciju plana (po starom zakonu), odnosno skraćeni postupak (po novom zakonu). O svim zapažanjima i uočenim nepravilnostima Ured je sačinio informaciju koju je u travnju 2021. godine dostavio Skupštini ŽS, Županijskoj upravi za inspekcijske poslove ŽS, kao i Ministarstvu komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša ŽS”, rekli su nam iz ovog ureda.

Životni standard ili profit?

U strahu od klizišta, dodatnog onečišćenja zraka, smanjenja zelenih površina, povećanja buke i drugih štetnih posljedica, građani Općine Novi Grad Sarajevo su 6. veljače prošle godine usprotivili se izmjenama Regulacijskog plana „Hepok-Čengić Vila III“, kojim je bila predviđena izgradnja stambeno-poslovnih objekata, odnosno zgrada sa sedam, osam i devet katova. Vlasnik ovog zemljišta je tvrtka “Tibra Pacific” iz Kiseljaka. Za sada nije došlo do konkretnog epiloga jer je ovo pitanje pokrenuto i u Općinskom vijeću.

Emina Voljević iz Udruženja Aarhus centar BiH, koje je tada pružilo podršku građanima, izjavila je za Fokus da su građani postupili prema njihovim pravnim savjetima.

“Nove zgrade će sigurno dodatno blokirati strujanje zraka u tom području, a također će utjecati na povećanje prometa zbog novih stanara koji će živjeti u tim zgradama. Jedina šansa je da se u nastavku projekta ne budu gradile tzv. zelene zgrade prosječne veličine do pet katova, poput onih u Tajvanu, i da novi stanari koriste električna vozila. Nažalost, mala je vjerojatnost da će se to dogoditi, jer ovim projektima nije cilj poboljšati život građana Sarajeva, već ostvariti profit”, naglasila je Voljević.