PROPALA SOLARNA INVESTICIJA? Vlasnik kladionice iz Posušja povukao strojeve, obitelj dokazala vlasništvo posjeda

Solarni paneli Batin u Posušju

Obitelji Bašić i Penava iz Posušja već mjesecima vode pravnu bitku za svoju zemlju u selu Batin na kojoj je posuški poduzetnik Veljko Bašić 'zapikirao' solarne elektrane, a kako tvrde izgleda da su nakon pravne agonije napokon dobili potvrdu da je zemlja u vlasništvu njihove obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako saznaje hercegovina.info Veljko Bašić koji je vlasnik lanca kladionica 'Formula' povukao se s lokaliteta gdje smo u veljači snimili tešku mehanizaciju kako priprema put do mjesta gdje su trebale biti solarne elektrane, ali i samu pripremu ravnanja terena.

Obitelji koje smatraju da su oštećene započetim radovima na njihovoj zemlji najavljuju i tužbe za uzurpiranje posjeda te naglašavaju da je sve rađeno bez njihovog znanja i 'blagoslova' unatoče tome što su više puta kontaktirali investitora i upozoravali na imovinsko-pravne odnose, odnosno da je to njihov posjed.

Solarni paneli Batin

Solarni paneli Batin

"Kod nas je normalno da nestaju dokumenti, posjedovni listovi iz katastra. Često čujemo od nadležnih 'naše' Posušje i tu se slažem s njima jer su u pravu kada kažu 'naše' kad se tako ponašaju kao da im je to nasljeđe od predaka, a svoj položaj debelo koriste. Već puno sam pisao o tome kako je parcela koje sam suvlasnik, a koja se nalazila u čarobnom posjedovnom listu broj 29, čarobnim štapićem nekog iz općine prešla u drugi posjedovni list, a posjedovni list broj 29 - ispario.

Navedenu parcelu je moj otac naslijedio rješenjem o nasljeđivanju još 2004, godine, sukladno rješenju Suda, katastar je trebao izvršiti promjenu posjeda. Ali ne, katastar u Posušju ne postupa po rješenju suca Dragutin Ćorluke, nego posjedovni list 29 nestaje iz katastra, a parcela se upisuje u drugi posjedovni list, te u jako kratkom vremenu postaje vlasništvo Joze Penave-Đođe. Dok parcela čeka uknjižbu u ZK, Frano Lebo, kadar HDZ i 'uspješni' direktor JP Vodovod kako ga nazva načelnik, na moju parcelu, koristeći položaj i ovlasti izvodi strojeve i uništava svu šumu", kazao je za hercegovina.info Josip Bašić te naveo da očekuje da se sve vrati u prvobitno stanje i apelirao na nadležne da ne tjeraju obične ljude na ogromne sudske troškove zbog svojih hireva.

Mještani Batina kod Posušja već ranije su blokirali investitoru put do lokaliteta jer prolazi putem parcele koja je dijelom u vlasništvu njihovih obitelji i da je investitor prokrčio put preko državnog šumskog zemljišta s druge strane.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.