PROMJENA ZA UMIROVLJENIKE Tko sve može ostvariti pravo na obiteljsku mirovinu te mogu li paralelno i raditi?

umirovljenici
Ilustracija/Hercegovina.info

Više čitatelja obratilo se s pitanjem mogu li nositelji obiteljske mirovine i raditi i primati mirovinu. Također, mnogi su pitali je li jedan od uvjeta za dobivanje obiteljske mirovine poslije smrti roditelja koji su bili umirovljenici da dijete koje je ostalo iza njih, pored toga što nema nikakav izvor prihoda, nema dana radnog staža.

Faktor je pojašnjenje potražio u Federalnom zavodu za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

"Nositelj obiteljske mirovine ne može raditi i primati mirovinu. Ukoliko osoba želi obiteljsku mirovinu, mora prekinuti radni odnos. Nije uvjet za obiteljsku mirovinu da osoba nikada nije zasnovala radni odnos kod podnošenja zahtjeva", kazao je Tomislav Kvesić, glasnogovornik Federalnog zavoda PIO.

Dodaje kako ima više kategorija koje imaju pravo na obiteljsku mirovinu ukoliko ispunjavaju uvjete.

Ta mirovina iznosi 70 posto od mirovine umrlog.

Pravo na obiteljsku mirovinu imaju članovi obitelji umrlog osiguranika koji je na dan smrti ispunjavao uvjete za starosnu ili invalidsku mirovinu. Članovima obitelji smatraju se bračni supružnik (udovica, odnosno udovac), razvedeni bračni supružnik, ako mu je pravomoćnom presudom dosuđeno pravo na uzdržavanje. Zatim, dijete rođeno u braku ili izvan braka, te usvojeno dijete, pastorak, ako ga je umrli osiguranik, odnosno korisnik mirovine uzdržavao, unuče bez oba roditelja ako ga je umrli osiguranik uzdržavao.
Udovica ima pravo na obiteljsku mirovinu ako je na dan smrti supruga navršila 50 godina života. Zatim, ako je na dan smrti supruga bila potpuno nesposobna za privređivanje, odnosno ako je takva nesposobnost nastala u roku jedne godine od dana smrti supruga.

Ima pravo na mirovinu ako je poslije smrti supruga ostalo jedno ili više djece koja imaju pravo na obiteljsku mirovinu, a ona obavlja roditeljske dužnosti prema toj djeci.

U Zakonu o mriovinskom i invalidskom osiguranju stoji da udovac ima pravo na obiteljsku mirovinu ako je na dan smrti supruge navršio 60 godina. Ako je bio potpuno nesposoban za privređivanje, odnosno ako je takva nesposobnost nastala u roku jedne godine od dana smrti supruge.

Pravo na obiteljsku mirovinu ima i supružnik iz razvedenog braka, ako mu je pravomoćnom sudskom presudom dosuđeno pravo na uzdržavanje te ako ispunjava uvjete iz ovog zakona.

Dijete ima pravo na obiteljsku mirovinu do navršenih 15 godina života, a poslije toga do završetka redovnog školovanja, ali najkasnije do navršenih 26 godina života.
Dijete kod kojeg nastupi nesposobnost za samostalan život i rad prije 15. godine života ima pravo na obiteljsku mirovinu dok ta nesposobnost traje.
Dijete kod kojeg nesposobnost za privređivanje nastupi poslije 15. godine života, a prije smrti korisnika mirovine, ima pravo na obiteljsku mirovinu ako ga je osiguranik odnosno korisnik mirovine uzdržavao do svoje smrti.

Dijete kod kojeg u toku korištenja prava na obiteljsku mirovinu nastupi nesposobnost za samostalan život i rad ili nesposobnost za privređivanje zadržava pravo na mirovinu dok ta nesposobnost traje.
Nesposobnost za samostalan život i rad postoji kad se osoba zbog vrste i težine tjelesnog ili mentalnog oštećenja ili vrste i težine psihičke bolesti ne može osposobiti za obavljanje najjednostavnijih poslova.

Pravo na mirovinu ima i uzdržavani član obitelji.

"Osiguranik, odnosno korisnik mirovine uzdržavao je člana obitelji ako prosječni mjesečni prihod člana obiteljskog domaćinstva, podnositelja zahtjeva za ostvarivanje prava na obiteljsku mirovinu u godini u kojoj je nastupila smrt korisnika mirovine, ne prelazi iznos najniže mirovine u Federaciji iz prethodne godine, određene u skladu s ovim zakonom.