PROJEKT DONIO REZULTATE Jake mjesne zajednice su ključne za budući napredak

Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH
Mjesnazajednica.ba

Projekt „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini“ donio je konkretne rezultate u jačanju kapaciteta lokalnih zajednica, unapređenju infrastrukture i poboljšanju kvalitete života građana. Zahvaljujući podršci Vlade Švicarske i Švedske, uspješno su realizirane ključne inicijative koje su direktno koristile stanovnicima lokalnih zajednica. Ovi rezultati su predstavljeni na događajima održanim u Banjoj Luci i Sarajevu, gdje su okupljeni predstavnici lokalnih vlasti, međunarodnih partnera i Razvojnog programa Ujedinjenih Nacija (UNDP) u BiH istaknuli doprinos ovog projekta razvoju lokalnih zajednica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„U prethodnim godinama, 22 lokalne zajednice iz našeg saveza bile su dio ovog važnog programa, koji je širom Federacije Bosne i Hercegovine potaknuo brojne aktivnosti. Ono što smo postigli kroz ovaj projekt nije samo donijelo konkretne rezultate, već je postalo trajna praksa koja će ostati ukorijenjena u našim normativnim aktima za budućnost. Iako mjesne zajednice u Bosni i Hercegovini imaju dugu tradiciju, kroz ovaj projekt prepoznali smo njihov puni potencijal i novu vrijednost, omogućivši aktivnije sudjelovanje građana u kreiranju promjena“, istaknuo je Suad Huskić, predstavnik Saveza općina i gradova FBiH.

Jedan od ključnih rezultata projekta je uspostavljanje revitaliziranih društvenih centara, ali i kontinuirana edukacija zaposlenika, te savjeta mjesnih zajednica, što značajno doprinosi jačanju njihovih kapaciteta za upravljanje i participaciju u lokalnim procesima.

„Rezultati ovog projekta su brojni, a posebno bih izdvojio forume građana koji pružaju priliku svim stanovnicima mjesnih zajednica da izraze svoje prioritete. Također, otvaranje društvenih centara, osmišljenih kao mjesta susreta, dijaloga i organizacije kulturnih projekata, stvorilo je nove prostore za povezivanje i aktivno sudjelovanje građana“, rekao je Siroco Messerli, direktor za suradnju u Ambasadi Švicarske u BiH.

Projekt MZ implementira se u 41 općini i gradu širom BiH, obuhvaćajući 199 mjesnih zajednica. Projekt doprinosi pružanju odgovarajućih i inkluzivnijih usluga građanima, čineći rad lokalnih samouprava efikasnijim.

„Cilj ovog projekta bio je aktivno uključiti stanovnike lokalnih zajednica u procese donošenja odluka. Uključenost građana, kao i njihova sposobnost da zahtijevaju odgovornost od onih koji donose odluke, temelj je svakog demokratskog društva. Kroz ovaj projekt razvili smo uspješan model koji omogućava praktičnu primjenu demokracije na lokalnom nivou“, rekla je Eva Smedberg, direktorica razvojne suradnje u Ambasadi Švedske u BiH.

Projekt pruža mogućnosti za jačanje demokratske odgovornosti i angažmana stanovništva u lokalnim zajednicama. Također podržava unapređenje upravljanja s naglaskom na ljudska prava i rodnu ravnotežu, podstičući lokalni razvoj i demokratske promjene na lokalnom nivou.

„Naša vizija bila je uključiti sugrađane u proces donošenja odluka, posebno na nivou mjesnih zajednica. Kroz Urban lab radionice pitali smo građane kako žele da izgledaju njihovi kvartovi. Rezultat su projekti u realizaciji, uključujući prijedlog za Hastahanu, koji je oblikovan prema željama zajednice“, istaknuo je Srđan Mandić, načelnik Općine Centar.

Poseban akcent stavljen je na širenje i primjenu uspješnih modela mjesnih zajednica u drugim dijelovima zemlje.

Milada Šukalo, savjetnica gradonačelnika Banje Luke za društvene djelatnosti, istaknula je: „U svakodnevnim obavezama lokalne samouprave, ovakvi projekti često ne dobivaju pažnju koju zaslužuju, ali oni su pokretači velikih promjena. Ne odustajmo od lokalnih zajednica – zajedno možemo postići još mnogo toga, kao što smo već pokazali ovdje u Banjaluci.“

Jake mjesne zajednice doprinose poboljšanju kvalitete života građana, kao i povećanju učešća građana u procesima donošenja odluka na lokalnom nivou.

„Kada imamo priliku kreirati projekte poput ovog projekta Mjesnih zajednica, te motivirati partnere da mobiliziraju sredstva, kao što je to bio slučaj ovdje uz velikodušnu podršku Švedske i Švicarske, otvaramo prostor za uspješnu suradnju. Uz to, raditi ruku pod ruku s predanim lokalnim i državnim vodstvom stvara pravi recept za uspjeh“, zaključio je Renaud Meyer, rezidentni predstavnik UNDP-a u BiH.

Za više informacija o projektu „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini“ posjetite web stranicu: www.mjesnazajednica.ba