PROBLEMI U UDRUŽENJU DJECE S POTEŠKOĆAMA U RAZVOJU Majke optužuju direktora i traže smjenu, on kaže da lažu

Udruženje Sunce nam je zajedničko Trebinje
Hercegovina.info

Udruženje ‘‘Sunce nam je zajedničko‘‘ u Trebinju postoji preko 20 godina i okuplja djecu s poteškoćama u razvoju. Stanje u ovom udruženju je alarmantno, tvrde majke djece korisnika usluga ovog udruženja i traže hitnu smjenu rukovodstva Udruženja na čelu s Mijatom Šarovićem, direktorom ovog udruženja. Tri majke djece s poteškoćama u razvoju podnijele su zahtjev za prisustvo posljednjoj lokalnoj sjednici, što im je i odobreno, ali Statut Skupštine Grada Trebinja ne dozvoljava da se gosti obrate na skupštinskoj govornici, pa su majke održale konferenciju za medije u skupštinskom holu. One kažu da je nezadovoljstvo veliko i da je stanje u Dnevnom centru čije usluge pruža Udruženje katastrofalno. Ubavka Dakić i Višnja Balić, majke djece s poteškoćama u razvoju kažu da su neke stvari koje se dešavaju u okviru ovog udruženja nedopustive zatraživši hitnu smjenu rukovodstva udruženja na čelu s direktorom Mijatom Šarovićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruženje Sunce nam je zajedničko Trebinje

„Mi smo prvenstveno ovdje došle iz razloga jako nezgodne i loše situacije po pitanju naše djece u Udruženju ‘’Sunce nam je zajedničko’’. Čuli smo od gradonačelnika da će biti odobrena financijska sredstva za rad udruženja, ali mi osobno nismo ovdje radi financijskih sredstava, drago nam je što su odobrena, ali mi nažalost nemamo domaćina koji raspolaže sredstvima udruženja kako treba. Tu smo da bismo apelirali da se pod hitno smijeni rukovodstvo jer mi nemamo uvida kako se uopće formira rukovodstvo i bira direktor i prvenstveno želimo da se rukovodstvo udruženja smijeni. Naša su djeca došla u situaciju da nemaju doručak ujutro, nemaju prijevoz, radnici su nezadovoljni jer ne primaju plaće, uzimaju godišnje odmore i bolovanja, djeca odustaju, trenutno je u Dnevnom centru četvero naše djece, a udruženje ima preko 50 članova. Tu je puno zaposlenih radnika, mislim blizu 20, to je pretvoreno u jednu tvornicu koja izgleda ima samo rashode, a nema prihode. Naša djeca već dugo vremena nemaju ni doručak, gledamo kako će netko od nas donijeti školjku jaja za doručak, što je vrlo teško nama roditeljima, Udruženje je puno zaduženo po trgovinama u gradu, krediti se dižu na osnovu naše djece, u blokadi su svi računi, katastrofa živa”, kaže za Hercegovina.info Ubavka Dakić.

Udruženje Sunce nam je zajedničko Trebinje

I Višnja Balić, majka autističnog Lazara, potvrđuje da je stanje izuzetno loše.

“Ja do nedavno nisam ni znala što se događa u udruženju, jednostavno mi moje obaveze nisu dozvoljavale da se uključim u rad, ali ono što sam saznala u proteklih mjesec dana je strašno. Nedavno je mom autističnom sinu Lazaru bio rođendan, proslavili smo ga u udruženju, a kada se na vratima pojavio Šarović nešto se derao i mrgodio, moje dijete se uplašilo i ustuknulo! Tko si ti čovječe da se dereš i mrgodiš?! Nema one ljepote koja bi trebala da bude, nema rada s njima, znači, da ne nabrajam, treba iz temelja promijeniti. Nema organizacije, ako sam ja direktor i vođa, ja moram biti tu prisutna, nema da šetam, da me nema, mora se organizirati i znati točno tko što radi, hoću da vidim plan rada, da vidim što ste to radili. Spremni smo da pomognemo svakom čestitom i odanom koji je spreman da dođe i rukovodi udruženjem i koji ima razumijevanje i ljubav za našu djecu. Dobili smo novu zgradu, ali sve se moralo promijeniti, a ne samo zgrada, novo u novo”, ističe Balić.

Udruženje Sunce nam je zajedničko Trebinje

Majke tvrde da su u više navrata pokušavale stupiti u kontakt s direktorom Šarovićem i zakazati roditeljski sastanak na kojem bi se pokušali riješiti problemi i nesuglasice, ali svaki put su odbijene ili im se direktor uopće nije ni javljao.

Mi pokušavamo mjesecima razgovarati s direktorom Mijatom Šarovićem, ali on odbija da zakaže roditeljski sastanak, neće da nam se javi na telefon, neće apsolutno ništa, ‘’može mi se’’, to je uvijek njegova priča. Onemogućeno nam je da pišemo na Viber grupi, čak su nam u zadnje vrijeme gotovo i zaključana vrata, gdje te je više strah ostaviti dijete, što mi zaključavaš vrata, što se radi iza vrata?! Gradonačelnik je upoznat s cijelom situacijom, svi znaju sve, a zašto drže direktora i dalje mi ne znamo. Mom strpljenju dolazi kraj i spremna sam ići i na sud ako treba. Ima još nezadovoljnih roditelja, imamo podršku od mnogih, mi pričamo u ime roditelja, u suštini sve je nezadovoljno”, dodaje Ubavka.

S druge strane, Mijat Šarović negira sve optužbe i tvrdi da je Udruženje ''Sunce nam je zajedničko'' uvjerljivo najbolje u Republici Srpskoj.

Udruženje Sunce nam je zajedničko Trebinje

Što se tiče optužbe, hoćeš da im jednostavno kažem? Lažu! Eto tako pustite u eter. Radi se o roditeljima, pogotovo o jednoj majci koji često zloupotrebljavaju svoju djecu. Što se tiče smjene, ja sam uvijek raspoložen, ako će bilo tko preuzeti Udruženje, postoje legalni organi, Skupština udruženja, Upravni odbor. Ono što sam uradio za 24 godine, mogu kazati da sam ponosan i da stojim iza svakog svog postupka. Ja mislim da Udruženje ‘’Sunce nam je zajedničko’’ pruža najbolje usluge u RS i stojim iza toga. Obiđite sve centre u RS, i da smo na ponos ovog grada i cijele Republike Srpske. Pozivam sve organizacije s kojima smo radili da istraže i da nađu jedan fening da nešto nije rađeno u skladu s propisima i zakonima i onako kako su donatori naložili, ja ću se odmah povući. Ja bez ikakve nadoknade radim već treću godinu tamo, čak sam jutros tim roditeljima djecu dovezao. Ujedno sam i vozač i direktor i voditelj jedne radionice. Trenutno u udruženju ima 11 radnika, a na 53 člana udruženja trebali bi imati puno više zaposlenih. A što se tiče ostavke, evo sad namjerno je neću dati, ne zato što mi se može, već zato što me većina roditelja podržava. To je li se ja nekome osobno ne sviđam, to je nečiji osobni problem. Nikada nisam ukrao ni marku, od svog djeteta da ukradem marku, je li to normalno pitanje?! Od čega da ukradem, od mog djeteta, mogu oni pričati što hoće”, kaže Mijat Šarović, predsjednik Udruženja ''Sunce nam je zajedničko''.

Dvije dijametralno suprotne strane priče o radu Udruženja ''Sunce nam je zajedničko'' samo po sebi je dovoljan dokaz da stvari u ovom udruženju ne funkcioniraju baš najbolje. Dodamo li na to činjenicu da je tijekom skupštinskog zasjedanja i gradonačelnik Mirko Ćurić potvrdio da ovo udruženje ima probleme, a isto je potvrdila i Slađana Skočajić, načelnica Odjeljenja za sport, kulturu i omladinu, te član Upravnog odbora Udruženja Sunce nam je zajedničko, lako je doći do zaključka da problemi uistinu postoje, a za dobrobit djece korisnika usluga ovog udruženja, te probleme treba što hitnije riješiti. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.