'PRLJAVO NEBO' IZNAD HERCEGOVINE Prodor suptropske zračne mase donio val vrućine i saharski pijesak

Nebo, vrućine, saharski pijesak
hercegovina.info

Na vrhuncu smo toplinskog vala u prvim danima ljeta. Temperature zraka izmjerene danas u 14 sati išlo su do 38 stupnjeva celzijusa, koliko je izmjereno u Mostaru i Trebinju. No, osim nesnosne vrućine, brojni šalju i fotografije 'prljavog', odnosno zamućenog neba iznad svojih gradova. Riječ je naime o saharskom pijesku koji nam stiže iz Afrike, što i nije neobična pojava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radi se o prodoru suptropske zračne mase koja stiže sa sjevera Afrike koja sa sobom zna donijeti saharski pijesak u više slojeva atmosfere, koji često dođe i do naših krajeva. U takvim okolnostima često zna biti zamućeno nebo, ili zna padati prljava kiša kada su vlažni vremenski uvjeti u pitanju. Takav je slučaj i danas. Ništa neobično za naše krajeve", kaže za Hercegovina.info prof. Zoran Zadro.

Nebo, vrućine, saharski pijesak

Sutra temperature idu i do 40 stupnjeva.

Sutra se u Bosni i Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost i vruće. Vjetar će biti slab promjenljivog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 17 i 23°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 34 i 40°C.

nebo, vrućine, saharski pijesak

No, idući tjedan će se lakše disati.

"Val vrućine vjerojatno će potrajati do nedjelje, nakon čega bi se temperatura trebala početi snižavati. Postoji također vjerojatnost za lokalne pljuskove, grmljavine i grmljavinske oluje. Pretežno u Bosni, ali moguće su i u Hercegovini", kazao je Zadro.

Nebo, vrućine, saharski pijesak

Na snazi crveni meteoalarm

U cijeloj Bosni i Hercegovini zbog vala vrućina na snazi je crveni meteoalarm za razdoblje od 11 do 18 sati.

Vrućina žena kišobran

"Poduzmite mjere, očekuju se ekstremno visoke temperature. Zaštitite sebe i pomozite ugroženim osbama. Djelujte u skladu sa savjetima ovlaštenih organa. Očekujte moguće kvarove u infrastrukturi. Za sve dodatne informacije obratite se nadležnim institucijama", poručeno je.

Preporuka poslodavcima

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike priopćilo je da izdaje preporuke poslodavcima kako bi se spriječile štetne posljedice po zdravlje radnika uslijed vremenskih neprilika izazvanih visokim temperaturama u FBiH.

Asfaltiranje u Bleiburških žrtava

Ministarstvo preporučuje poslodavcima da razmotre mogućnost prekida obavljanja poslova na otvorenom u periodu od 12 do 17 sati te nastavak istih poslije 17 sati.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.