PRIZNALI KRIVNJU Dvojica poreznih inspektora zbog korupcije osuđeni na 20 mjeseci zatvora i moraju vratiti 30.000 KM

Sud u Banjoj Luci
Glas Srpske

Bivši inspektori Porezne uprave Republike Srpske, Đuro Rakić (65) i njegov kolega Aleksandar Miletić (41) iz Srpca, priznali su krivnju i pristali na kaznu od ukupno 20 mjeseci zatvora te novčanu kaznu od 30.000 KM. Optuženi su jer su od poduzetnika D.Z. tražili 3.500 KM kako bi umanjili njegove porezne obveze. Obojica su sklopila sporazum o priznanju krivnje s Republičkim tužiteljstvom, koji je prihvatio banjolučki Okružni sud.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema sporazumu, Rakić će biti osuđen na godinu dana zatvora i 20.000 KM kazne zbog primanja mita, dok će Miletić dobiti osam mjeseci zatvora i 10.000 KM kazne za kazneno djelo trgovine utjecajem, izvještava Glas Srpske.

Rakiću je također određena dvogodišnja zabrana obavljanja poziva, dužnosti i djelatnosti, dok Miletiću slijedi trogodišnja zabrana rada kao inspektor ili u javnim poduzećima i institucijama.

Sporazum je prihvatila sutkinja banjolučkog Okružnog suda, Snježana Kudrić, koja je najavila da će presuda biti objavljena danas. Sutkinja je tijekom ročišta izjavila da su oba optuženika sklopila sporazum u fazi istrage, prije potvrđivanja optužnice.

Tužiteljica Sanja Tadić-Stojisavljević pojasnila je da su oba optuženika imala posebno olakotne okolnosti, što je dovelo do kazni ispod zakonskog minimuma. Prema njezinim riječima, tužiteljstvo je u obzir uzelo priznavanje krivnje u ranoj fazi istrage te neosuđivanost optuženih. Također je naglašeno da je Rakićeva starosna dob te činjenica da je Miletić otac troje maloljetne djece uzeta kao olakotna okolnost.

Krivnja optuženih potvrđena je s 117 materijalnih dokaza i devet svjedoka. Tijekom istrage provedeno je snimanje i tehnički nadzor, kao i simulirani otkup. Utvrđeno je da je Miletić, u dogovoru s Rakićem, od poreznog obveznika Đ.Z. i poduzeća "Blek Glas" tražio 3.500 KM kako bi umanjili poreznu obvezu. Taj iznos je bio namijenjen Rakiću, koji je obavio poreznu kontrolu.

Oba optuženika su tijekom istrage, uz prisutnost branitelja, priznala krivnju, a tužiteljica smatra da su dogovorene kazne adekvatne.

Prema optužnici Republičkog tužiteljstva, Rakić je od 27. veljače do 7. ožujka obavio terensku poreznu kontrolu poslovanja poduzeća "Blek Glas" iz Banjaluke, te vlasniku Đ.Z. predočio da mora retroaktivno platiti poreze i doprinose za tople obroke radnicima za prethodne dvije godine u iznosu od oko 10.200 KM.

Nakon toga, svjestan zabranjenosti svojih radnji, preko svog radnog kolege Miletića, koji poznaje Đ.Z. od studentskih dana, zahtijevao je 3.500 KM kako bi umanjio poreznu obvezu kontroliranom poreznom obvezniku, stoji u optužnici.

Dana 4. ožujka Đ.Z. je putem Vibera kontaktirao Miletića, nakon čega su se dva puta sastali ispred zgrade Porezne uprave Republike Srpske. Miletić je tada obavijestio Đ.Z. da će, koristeći svoj službeni položaj i utjecaj kod radnog kolege, posredovati kako bi se iznos porezne obveze smanjio na 500 KM, zahtijevajući pritom "nagradu" za Rakića od 3.500 KM.

Dana 7. ožujka 2024. godine, Đ.Z. je došao na dogovoreni sastanak s Miletićem u blizini zgrade Porezne uprave Srpske i donio 3.500 KM u unaprijed pripremljenim novčanicama obilježenim po apoenima i serijskim brojevima. Novac je u bijeloj koverti predao Miletiću, stavivši ga u gepek vozila marke "golf 6", koje je koristio Miletić, a koje je bilo parkirano u Ulici Bulevar srpske vojske. Nakon toga su se obojica udaljila, stoji u optužnici.

Nekoliko sati kasnije, u trenutku kada je došao do svog vozila, Miletiću su prišli pripadnici MUP-a Srpske i uhapsili ga.

Akcija u kojoj su uhvaćeni spomenuti porezni inspektori nosila je kodni naziv "Ulog", a proveli su je pripadnici Policijske uprave Banjaluka.